Sigara ve alkolden alınan ÖTV miktarı yükseldi! Sigara ve alkolden alınan ÖTV miktarı yükseldi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankaların kredi kartı ile yapılan alışverişlerde üye iş yerlerinden alabileceği komisyon oranını yüzde 1.6 üst sınır olarak belirledi.

İş yeri komisyonuna üst sınır getirildi

Söz konusu yüzde 1,60'lık komisyon sınırı 1 Kasım 2019'dan itibaren uygulanmaya başlandı. Buna göre Merkez Bankası tarafından yapılan tebliğle birlikte daha önce bankalar tarafından serbestçe belirlenen üye iş yeri komisyon oranları için bir üst sınır belirlendi.

Yüzde 3'lere kadar çıkıyordu

Üye iş yerine uygulanacak komisyon oranının üst sınırının daha önce bankalar tarafından serbestçe belirlendiğini ve yüzde 3'lere kadar çıktığını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, alınan bu kararla birlikte küçük işletmelerin günlük nakit ihtiyaçlarını çok daha ucuz maliyetle finanse edebileceklerini dile getirdi.

2018'de 700 milyar TL kredi kartı harcaması yapıldı

Kredi kartıyla yapılan alışverişlerin 2018 yılında 700 milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaştığını da dile getiren Avdagiç, böylesi önemli bir ödeme aracında komisyonların farklılığının ve yüksekliğinin işletmelere büyük bir yük getirdiğini de sözlerine ekledi.

Şirketlerin planları değişti

Buna karşılık ödeme kuruluşları ise konuyla ilgili oldukça sıkıntıdadalar. 15 gün içinde Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile hem yıl sonu planlaları, hem de gelecek planları değişmiş durumda. Yurt dışından yatırımın gözdesi Fintech sektörünün yeni komisyon oranları ile nasıl bir yaklaşıma sahip olacağı ise merak konusu.