Mavi-yeşil arası alacakaranlık, kar beyazı görüntü, unutulmaz bir maceranın benzersiz dekorunu oluşturan harikulade kuzey ışıkları ve kış büyüsü. İşte tüm bu görsel zenginlikleri bir arada barındıran kuzeyin masal şehri Lapland, sömestrde muhteşem bir tatil seçeneği sunuyor. Kuzeyin küçük ve tılsımlı şehirlerinin düşsel etkisi Kuzey Kutbu’nun büyülü atmosferiyle birleşiyor. Lapland birkaç ülkenin topraklarında kalmış olan ilginç bir bölge. Bir kısmı Norveç’te, bir kısmı İsveç’te, bir kısmı da Finlandiya’da yer alıyor. Rovaniemi ise Finlandiya Lapland’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Finlandiya’nın Kuzey Kutup Dairesi’ndeki en büyük yerleşimi olan Rovaniemi, Noel Baba’nın şehri olarak biliniyor. Yılın 6 ayı karlar altında ve hava sıcaklığı eksi 50 dereceye kadar düşüyor. Bölge her yıl dünyanın dört bir yanından kuzey ışıklarını görmek, geyikli kızaklarla turlara çıkmak isteyen 500 bin kişiyi ağırlıyor. Lapland’da yaşayan yerli halka ise Sami (Soumi) deniyor. Sami halkı çekik gözlü, koyu tenli Eskimoları andırıyor. Türkler gibi Orta Asya’dan geliyorlar ve Finlerden çok daha önce Laponya’ya yerleşmiş bir halk.

Müzisyen Doğukan Manço hastanelik oldu Müzisyen Doğukan Manço hastanelik oldu

MİLYONLARCA MEKTUP YAĞIYOR

Rovaniemi, bölgenin en önemli kenti olmasından çok Noel Baba’nın evinin burada olmasıyla tanınıyor. Kuzey Kutup dairesi, Rovaniemi’nin sekiz kilometre kuzeyinde kalıyor. Rovaniemi’liler tam kutup daire çizgisi üzerine bir müze, bir ev ve postane kurup "Burası Noel Baba’nın evidir” demişler. Yılın 365 günü binlerce çocuk Noel babayı burada ziyaret ediyor, o günkü nöbetçi Noel Baba’nın kucağına oturuyor ve hediyesini alıp mutlu bir şekilde ülkesine geri dönüyor. “Noel Baba / Kuzey Kutbu” adresine her yıl gönderilen bir milyondan fazla mektubun ulaştığı yer de tam olarak burası. Kısaca dünya çocuklarının Noel Baba’nın Kuzey Kutbu’nda yaşadığına inanması, büyük bir turizm akımı sağlamış şehre. Noel Baba teması hediyelik eşyaları, oteli, lokantası, eğlence parkı, futbol takımıyla tam bir hâkimiyet kurmuş şehirde. Ayrıca Rovaniemi, Kuzey Kutup çizgisinin üzerinde yer alıyor. Kuzey Kutup çizgisini geçenlere diledikleri takdirde bir sertifika veriliyor. 

HUSKY'LERLE GEZİ KEYFİ

Rovaniemi’de kışın Noel Baba evi ziyareti dışında da yapacak çok şey var. Rovaniemi’nin keyfini çıkarmak için özel turlara mutlaka katılmalısınız. Kaçırılmayacak ilk safari Husky gezisi. Husky çiftliğinde başlayan turda bu sevimli köpekleri tanıyor, yerli halk gibi karla kaplı orman yollarında kızak sürüyorsunuz. Geyik çiftliğindeki turda ise post ve battaniyelere sıkıca sarılıp iki geyiğin çektiği kızakla ormana gidiyorsunuz. Kar motosikletiyle ormanlarda buz tutmuş gölde hız yapmak da çok eğlenceli. Bunlar dışında Rovaniemi’de buzda balık tutabilir, yürüyüş turlarına katılabilir, mukavemet kayağı yapabilir, buzda yüzebilir, bir iglo veya Snow Hotel’de konaklayabilir, buzkıranla Kuzey Denizi’ne çıkabilirsiniz. Rovaniemi’ye gitmek için en önemli sebep aslında büyüleyici kuzey ışıklarını (Aurora Borealis) görebilmek. Şubat-mart ayları bu mucizeye tanık olmak için daha şanslı olabileceğiniz dönem. Kış gecelerinde, şehirden uzaklaşıp beyaz bir sessizlikte bu dans eden ışıkları beklemeye başlıyor ve bir mucizeye tanıklık ediyorsunuz.

NASIL GİDİLİR?

Türkiye'den Laponya bölgesine direkt uçuş bulunmuyor. Blue1, Finnair, Finncomm Airlines ile aktarmalı olarak gidilir. Ayrıca turizm şirketleri bölgeye turlar düzenliyor. 4 günlük Lapland & Finlandiya Sömestre Turu ortalama 1.100 Euro'dan başlıyor.

NE ZAMAN GİDİLİR?
Kutup iklimi olan bölge kış sporları için benzersiz bir alternatiftir. Kuzey ışıklarının görülebilmesi nedeniyle her mevsim binlerce turist ağırlayan Lapland'ta hava sıcaklığı kış döneminde eksi 50 dereceye kadar düşer.

NE YENİR NE İÇİLİR?
Burade en popüler yiyecek hiç tartışmasız Ren geyiği etidir. Her yerde geyik eti tadabileceğiniz mekanlar mevcuttur. Lapland'ta geyik etinin yanı sıra keklik eti ve deniz ürünleri de bolca tüketilir. Dünyanın en pahalı meyvelerinden olan Cloudberyy'de deneyimlenmelidir.

MUTLAKA GÖRÜN

Lapland'a gidildiği takdirde mutlaka görülmesi gereken bazı yerler var. Bunların başlıcaları Kemsky Kilisesi, Gammelstad Kiliseler Kasabası, Abisko Ulusal Parkı, Norrbottens Müzesi, Tarih Müzesi, Buz Oteller bölgesi, Sami köyleri ve milli parklar...

Kutup ışıkları veya diğer adıyla Aurora Borealis, Kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, dünyanın manyetik alanıyla Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Lapland'da bu muhteşem doğa olayını yaşamanız mümkün. Tabii biraz şansınız varsa...