Demirören Grubu'nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası'na geçen Kemer Country'nin yeşil alan ve deprem toplanma alanı niteliğindeki golf sahalarında, çevre sakinlerinin protestoları arasında süren villa inşaatlarının imar planlarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

kemer country

Özel spor alanı imarına sahip 350 bin metrekarelik golf sahaları için İBB, istenilen imarı vermeyince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devre girmişti.

Bakanlık, afet riski altındaki konutların dönüştürülmesi için golf sahalarını “rezerv yapı alanı” ilan etmiş ve ardından da alanda villa inşaatlarının önünü açan imar planlarını onaylamıştı.

kemer country2

AFETLERE DAYANIKLI DEĞİL
2022 yılının nisan ayında onaylanan planların yürütmesi, İstanbul 9. İdare Mahkemesi tarafından 13 Nisan 2023 tarihinde durduruldu. Dava konusu planlarda, alana getirilen nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanlarına dair park alanı dışında çözüm üretilmediği, buna dair analizlerin gerçekleştirilmediği, İSKİ görüşüne uyulmadığı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan görüş alınmadığı belirtildi.

Kararda İSKİ hizmet alanı hariç alanın tamamında zemin altı kullanımın yapılmasına olanak tanıdığı ve bunun afetlere dayanıklı bir yerleşme tasarımına engel teşkil ettiği, özellikle taşkın alanı kapsamında sorunlu olduğu vurgulandı. İnşaat alanı transferinin belirsizlik oluşturduğu, plan müellifinin yeterli karne grubunda olmadığı da ifade edildi.

kemer country3

MİLLET BAHÇESİ EKLENDİ
Yürütmeyi durdurma kararının ardından iptal kararını bile beklenmeyen bakanlık jet hızıyla tekrar imar planı hazırladı ve 30 Mayıs itibariyle itirazlar için askıya çıkardı. Yeni planda, mahkeme kararı doğrultusunda düzenlemeler yapıldı. Planlama alanın bütününde yapılaşma değerleri düşürüldü, toplam emsal inşaat alanı yaklaşık 50 bin metrekare azaltıldı.

Marmaris'te orman yangını! Marmaris'te orman yangını!

Buna göre konut alanına 188 bin 323 metrekare ayrıldı ve toplam 95 bin 804 metrekare inşaat yapılacak. Okul, hastane, park, millet bahçesi, kültürel tesis fonksiyonlarını kapsayan donatı alanları için 161 bin metrekare ayrıldı. Millet Bahçesi'nin yaklaşık 48 bin metrekare olması planlanıyor. Planlama alanının maksimum nüfusu 2 bin 23 kişi olarak hesaplandı.

kemer country4

TAŞKIN ÖNLEMİ ALINDI
Yeni planda; 2018 tarihli İSKİ görüşüne uyularak “Kağıthane (Cendere) deresi yan kolları komşuluğunda bulunan parsellerde afetlere dayanıklı yerleşime olanak tanımak amacıyla bu parsellerin bodrum katlarında iskana konu alan oluşturulamaz” şeklinde plan notu eklendi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nde görüş alındı. Görüş doğrultusunda Kemerburgaz yerleşimi içinde kalan Uzun Kemer’in çevresinde 100 metrelik  koruma bandı, plan sınırları dışında bırakıldı. İnşaat alanı transferinde belirsizlik oluşturan plan notu kaldırıldı.

kemer country6