DÜNYA

İran'dan S-300'e rakip

İran, Rus hava savunma sistemi S-300'e rakip olabilecek uzun menzilli füze savunma sistemi Bavar-373'ü tanıttı.

İran'ın bir süredir üzerinde çalıştığı ve Rusya'nın S-300 hava savunma sistemine rakip olarak adı geçen Bavar-373, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katıldığı bir törenle basına duyuruldu.

Ülkenin Milli Savunma Endüstrisi Günü’nde gerçekleşen açılış töreninin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İran arasındaki gerilimin tırmandığı bir döneme denk gelmesi ise dikkat çekti. Geçtiğimiz haziran ayında ABD'ye ait insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesi ABD ve İran arasındaki tansiyonu yükseltmişti.

S-300'E SAHİP OLAN İRAN, S-300'E RAKİP ÇIKARDI

Öte yandan İran'ın elinde Rus yapımı S-300 de bulunuyor. Rusya ve İran, 2007'de S-300 teslimatı için anlaşmış ancak Rusya, BM’nin İran’a uyguladığı silah ambargosu nedeniyle teslimatı durdurmuştu. İran'ın 2011 yılında Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne götürdüğü konu İran lehine sonuçlanmıştı. Davanın ardından ilk partinin teslimatı yapıldığında ise İran, davayı geri çekmişti.

İran'ın S-300'lerin yanı sıra Baver-373 üzerinde çalışmasının sebebi; analistler tarafından İran'ın uluslararası yaptırımlara karşı bağımsız silah endüstrisi ve füze savunma sistemini geliştirmek olarak açıklanıyor.

İran'ın yanı sıra toplam 18 ülkede S-300 hava savunma sistemi kullanılırken bir sonraki modeli olan S-400 kullanan ülkeler ise Rusya, Çin ve Belarus. Türkiye'ye S-400'ler teslimatı gerçekleşti ancak henüz kullanım aşamasına gelinmedi.

S-400'ler için Rusya ile anlaşma imzalayan ancak henüz teslimat yapmamış ülkeler ise Hindistan ve Suudi Arabistan. Güney Kore, Pakistan, Katar, Irak ve Mısır da S-400'e sahip olmak isteyen ülkeler arasında.