KHK'lı Başkanlar mazbata alamayacak. Mazbatanın, yarışı ikinci bitiren isimlere verilmesi kararlaştırıldı

OHAL kapsamında çıkartılan KHK’lerle kamu görevinden ihraç edilen kişilerin, yerel seçimlerde belediye başkanlığını kazanmasına rağmen görev yetkileri düşüyor.

YSK bu kanuna göre hareket ederek KHK'lı başkanların mazbata alamayacağını, onların yerine seçimleri ikinci bitiren partiye mazbata verileceğini duyurdu.

KHK'LI BELEDİYE BAŞKANLARI

HDP’nin Diyarbakır’da en güçlü olduğu yerlerden birisi olan Bağlar Belediye Başkanlığı seçiminde en yüksek oyu alan Zeyyat Ceylan, öğretmen olarak görev yaparken çıkarılan KHK ile ihraç edilmişti. Yine Van Tuşba’da seçimi önde tamamlayan Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran’da Leyla Atsak’ın KHK ile ihraç edildiği ortaya çıktı.

Van'ın Edremit ilçesinde HDP'li Gülcan Kaçmaz Sayyiğit'ın yerine AK Parti adayı İsmail Say, Tuşba ilçesinde HDP'li Yılmaz Berki yerine AK Parti adayı Salih Akman ve Çaldıran ilçesinde HDP'li Leyla Atsak yerine AK Parti Şefik Ensari'ye mazbata verilecek.

KHK'LI BELEDİYE BAŞKANI NEDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menzil tarikatı şeyhi için başsağlığı mesajı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menzil tarikatı şeyhi için başsağlığı mesajı...

Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen belediye başkanları ya da bir diğer adıyla meslekten ihraç edildikleri halde belediye başkan adayı olarak gösterildikten sonra yeterli oyu alan ama mazbata verilmeyecek başkanlardır.

ANAYASA MAHKEMESİ NE DİYOR

Anayasa’nın 76’ncı Maddesi bu süreci şöyle aktarıyor:

“On sekiz yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir. En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, askerlikle ilişiği olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler. Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.”