Türk Telekom, 26 Eylül 2019 Perşembe günü saat 13.59'da İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında hatlarda meydana gelen kesintiyle ilgili iki günde dördüncü kez açıklamada bulundu. 

Cep telefonu şebekeleri çöktü

İstanbulluları korkutan depremle birlikte milyonlarca kişi telefonlarına sarılmış ancak telefon hatları çökmüştü. Mobil operatörlerin ses aramaları sonuç vermeyince, yaşanan depremin hemen sonrası yakınlarından haber almak isteyenler internet hatları üzerinden yapılan Whatsapp ve benzeri aramalara yönelmişti.

İlk açıklama depremden sonra

Türk Telekom, depremin ardından sosyal medyada yoğun eleştiri almış, Twitter'da en çok yorum yapılan ikinci kelime olmuştu. Deprem sonrası yaşanan kesintiler sonrasında 26 Eylül 2019 Perşembe günü saat 18.07'te şirketin Twitter hesabından yapılan ilk açıklamada ise şu ifadelere yer verilmişti; "Merkez üssü Silivri olan deprem sebebiyle, mobil hatlardaki yoğunluk kaynaklı kesinti söz konusu olmakla beraber, sabit ses, genişbant ve fiber altyapımızda herhangi bir kesinti ve sorun bulunmadığını belirtiriz. Sarsıntıdan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz."

İkinci açıklama gece yarısı

Twitter'dan yapılan bu paylaşımın ardından 27 Eylül 2019 Cuma günü saat 01.05'te ayrıca bir yazılı açıklama daha yapan Türk Telekom, yaşanan sorun nedeniyle abonelerinden özür diledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Abonelerimize daha iyi hizmet vermek için teknoloji altyapımızı yenileme çalışmaları devam ederken, 26.09.2019 saat 14:00'de İstanbul’da 5.8 şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir.

Yaşanan deprem sonrasında sesli aramalardaki trafik yoğunluğu nedeniyle mobil iletişimde aksaklık yaşanmıştır.

Sorun sadece mobil iletişimi olumsuz etkilemiş olup sabit ses, geniş bant ve fiber altyapı hizmetlerimizde bir sorun oluşmamıştır.

Uzman ekiplerimizin titiz çalışmaları sonucu abonelerimizin büyük bir bölümünün iletişimi normalleşmiştir. Kısa bir süre sonra tüm abonelerimiz normal hizmetlerini almaya başlayacaktır.

Yaşanan bu aksaklık nedeniyle üzüntülerimizi belirtir, süreçten etkilenen tüm abonelerimizden özür dileriz. Kamuoyuna saygıyla sunarız."

Üçüncü açıklama cuma sabahı

Tepkilerin dinmediği Türk Telekom, 27 Eylül 2019 Cuma saat 07.39'da yaptığı üçüncü açıklamada; "Daha iyi hizmet vermek için teknoloji altyapımızı yenileme çalışmaları devam ederken, 26.09.2019 saat 14:00’de İstanbul’da 5.8 şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir.

Telefon kayıt harçlarına zam geldi... Vatandaş, Artvin Hopa'daki Sarp Sınır Kapısı'na hücum etti! Telefon kayıt harçlarına zam geldi... Vatandaş, Artvin Hopa'daki Sarp Sınır Kapısı'na hücum etti!

Yaşanan deprem sonrasında sesli aramalardaki trafik yoğunluğu nedeniyle mobil iletişimde aksaklık yaşanmıştır.

Teknoloji ekibimizin titiz çalışmaları sonucu abonelerimiz normal hizmetlerini almaya başladılar. Sorun sadece mobil iletişimi olumsuz etkilemiş olup sabit ses, geniş bant ve fiber altyapı hizmetlerimizde bir sorun oluşmamıştır.

Yaşanan iletişim kesintisinden etkilenen tüm abonelerimizden tekrar özür dileriz. Süreç içerisinde gösterdiği hoşgörü ve sabırla bize destek veren tüm abonelerimize teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Dördüncü açıklamada hediye internet paketi duyuruldu

Şirket deprem sonrasında yaptığı dördüncü açıklamada ise, tüm mobil abonelerine 2 ay boyunca aylık 5 GB, toplam 10 GB mobil internet hediye edileceğini duyurdu. Türk Telekom'dan yapılan açıklamada şöyle denildi;

"Türk Telekom Ailesi olarak, kesintisiz ve daha güvenli iletişim için yaptığımız mobil teknoloji yenileme çalışmaları sırasında meydana gelen deprem, şebekemizde aksamalara neden olmuştur.

Mobil abonelerimize bir süreliğine de olsa kesintisiz iletişim sağlayamamanın derin üzüntüsü içindeyiz. Yaşattığımız bu olumsuz deneyimden ötürü içtenlikle özür diler, sabır ve anlayışları için müşterilerimize teşekkür ederiz.

Yaşanan bu olumsuzluğu bir nebze de olsa telafi edebilmek adına, tüm mobil abonelerimize 2 ay boyunca aylık 5 GB, toplam 10 GB mobil internet tanımlanacaktır.

Tüm müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

Büyük afetlerde mobil şebeke çökerse ne olacak?

Türk Telekom, 16 milyon nüfuslu İstanbul'da yaşanan deprem sonrasında şebekenin çökmesini unutturmak adına ücretsiz internet paketleri verse de, bu durum kullanıcıları tatmin etmedi. Sosyal medya kullanıcıları, artçı depremde bile iletişim ağı çöküyorsa, beklenen büyük İstanbul depreminde mobil iletişimin nasıl sağlanacağını sorguladılar.

#AdamsınTelekom etiketine yazılan manasız tweet'ler şüphe uyandırdı

Bu arada Türk Telekom'un mobil abonelerine 10 GB hediye etmesinin ardından Twitter'da #AdamsınTelekom etkiketi en çok konuşulan konu başlıkları listesinde birinci sıraya yükseldi. Ancak bu etiketin altındaki bazı mesajlarda, Türk Telekom'un bu etiket çalışmasını para karşılığı bir takım dijital ajanslara yaptırdığı öne sürüldü. Milyonlarca takipçisi bulunan bazı fenomenlerin de bu etikete destek vermesi dikkat çekti. Zira fenomenlerin para karşılığı, istenen etiketlere tweet'ler yazarak gündem olmasını sağladıkları sosyal medyada bilinen bir durum.