Berrak Güngör

Trabzon'un Araklı ilçesinde dün meydana gelen sel felaketinin ardından arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Olay yerinde incelemelerde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya NEO Haber'e konuştu.

Trabzon’un Araklı ilçesi Çamlıktepe Mahallesi'nde dün meydana gelen selde ölü sayısı 7'ye yükseldi. Kayıp 3 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Olay yerinde incelemeler yapan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ve CHP Araklı İlçe yönetimi konuyla ilgili görüşlerini bildirdiler.

HAMZAÇEBİ: DERE YATAĞINDA OKUL VAR

Söz konusu felaketin ardından NEO Haber'in sorularını yanıtlayan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, olay yerinde, dere yatağı üzerinde okul bulunduğunun altını çizerek, "Olay yerinde dere yatağında bir okul vardı. Sel meydana geldiği sırada okulun eğitim öğretim yılı içerisinde olmaması çok büyük bir şans. Belki de orada yüzlerce çocuğumuz zarar görecekti. Çok daha büyük bir felaketle karşı karşıya kalacaktık" dedi. 

Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu! Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu!

"DEVLET DERE YATAĞINA OKUL YAPARSA..."

Hamzaçebi; "Temel nedenlerden biri dere yatağında inşaatların olması. Dere yatağında okul var. Devlet dere yatağına okul yaparsa, vatandaş da kendi binasını yapar. Bu ne yazık ki Karadeniz'in en temel sorunlarından biri ve her faciada gündeme getirmemize rağmen ne yazık ki sonrasında unutuluyor" diye konuştu. 

"TASFİYE EDİLMELİ"

Dere yatağındaki binaların boşaltılması gerektiğini söyleyen Hamzaçebi, "Sel bir doğa olayı ama tüm doğa olaylarında önlem almak mümkün. Önlem alınmadığı takdirde doğal afetler felaketle sonuçlanıyor. Dere yataklarında inşaat, Karadeniz bölgesinin genel sorunu. Her yaşadığımız felaketten sonra bunu hatırlıyor ama unutuyoruz. Kesin bir şekilde dere yataklarındaki inşaatların önüne geçilmesi mevcut yapıların da mutlaka zaman içerisinde tasfiye edilmesi gerekir" dedi.


"İMAR AFFI KALICI OLMAMALI"

Dere yataklarındaki inşaatlardan sonra imar affına da değinen Hamzaçebi, "İmar affı farklı bir açıdan düzenlenmiş bir şey. Depreme ve diğer doğal afetlere dayanıklılık gibi konuların hiçbiri imar affının alanına girmiyor. Dolayısıyla depreme ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklı olmayan tüm bu yapıların süratle gözden geçirilmesi lazım. İmar affı asla kalıcı bir düzenleme olarak düşünülmemeli" ifadelerini kullandı.


"CİDDİ BİR İHMAL VAR"

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, olay yeri incelemeleri ve vatandaşlarla yaptıkları görüşmelerin ardından "Ciddi bir ihmal olduğu çok net" ifadelerini kullandı. Kaya,"Araklı'da birçok vatandaşımızla bir araya geldik ve yaşananları dinledik. Olay her ne kadar doğal afetmiş gibi anlatılmaya çalışılsa da çok ciddi ihmaller olduğu net bir şekilde görülüyor" ifadelerini kullandı. 

"NASIL İZİN VERDİLER?"

Olayın iki aşamada gerçekleştiğini aktaran Kaya, "İlki küçük ölçekli olmak üzere iki aşamadan oluşan bir felaket söz konusu. Birinci aşamada, küçük çaplı bir heyelan ve sel yaşanmış. Söz konusu olayın gerçekleştiği alanda ikinci ve büyük sel yaşanmadan evvel, çalışan işçiler ve işçileri izleyen halk var. Tabii bu çalışma esnasında da devam eden şiddetli bir yağış var. Bu çalışmalar sırasında orada olanlar, ikinci ve büyük sel sırasında sulara kapılıp gidiyorlar. Yani  burada ihmal yoksa ne var? İlk gelen küçük ölçekli selden geriye kalanlar temizlenirken yağmur altında orada işçiler çalışıyor ve işçilerin izlenilmesine de müsaade ediliyor. Sele kapılan işçiler ve vatandaşların durumundaki ihmal göz ardı edilemez. O kadar yoğun bir yağış devam ederken bu çalışmaya nasıl müsaade edilmiş ben bunu sorguluyorum" dedi

"İHMALLERİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ"

Kaya, Karadeniz'in en büyük sorunlarından biri olan dere yatağındaki inşaatlara dikkat çekerek, "Dere yatağında yapılan  ev gerçeği de büyük ihmal konularından bir tanesi maalesef Karadeniz'in böyle bir acı gerçeği var. Bütün dere yatakları imara açılmış, evler yapılmış vakti zamanında tüm bunlara göz yumulmuş ve bugün ödediğimiz bu bedel de tüm bu ihmallerin sonucudur. Biz bugün bu tür acıları yaşıyorsak altında yatan temel gerçeklik de budur" diye konuştu.