TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu Başkanı Kemal Çelik, Aksaray Mehmetçik İlkokulunda Aksaray'da otizmli çocukların ve ailelerin yuhalanması, özel sınıfların kapatılmasının istenmesiyle ilgili, 11 Kasım Pazartesi günü okulu ziyaret edip olayı araştırmayı düşündüklerini söyledi.

Kamuoyunu bilgilendirecekler

Bianet'te yer alan habere göre, Meclis'te beraberindeki komisyon üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında konuşan Çelik, komisyon olarak konu hakkında kamuoyunu bilgilendirmenin görevleri olduğunu belirtti.

Otizmli çocuklar eğitime devam edecek

Konuyla ilgili Aksaray Valisi Ali Mantı ile görüştüklerini bildiren Çelik, kendisinin, otizmli çocukların Mehmetçik İlkokulu'nda eskiden olduğu gibi eğitimlerine devam edeceklerini, ayrıca ihmali görülen varsa onlarla ilgili gereğinin yapılacağını ifade ettiğini aktardı.

Yapılan çalışmalar raporlanacak

Çelik, down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluklarının yaygınlığının tespiti ile ilgili bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümü için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun, çalışmalarına başladığı 14 Mayıs'tan bu yana 19 toplantı ve 4 yerinde inceleme gerçekleştirdiğini, konunun bütün paydaşlarını dinlediklerini bildirdi.

Raporlar paylaşılacak

Çalışmaların tamamlanmasının ardından yaşanan sorun alanlarını ve çözüm önerilerini içeren araştırma komisyonu raporunu da kısa zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

"Otizmli çocuklar hepimizin çocuklarıdır"

Kemal Çelik'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

-Her şeyden önce merhameti, vicdanı, yardımseverliği ve empati duygusu gelişmiş bir toplumun mensupları olarak otizmli çocuklar hepimizin çocuklarıdır.

-Bu münferit olay bizlere yaptığımız çalışmaların ne kadar hayati önemde olduğunu göstermektedir. Konu araştırma komisyonumuzca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm girişimler üzerinde titizlikle çalışılmaktadır.

-Komisyon olarak bu işin takipçisiyiz. Tüm partiler bu konuda hassastır. Hepimiz üzerimize düşeni yapacağız, böyle mağduriyetlere meydan vermeyeceğiz.

Cumhuriyet'le ilgili yeni iddia! Rüşvet 10 milyon mu? Cumhuriyet'le ilgili yeni iddia! Rüşvet 10 milyon mu?

-Komisyon olarak önerilerimiz arasında kaynaştırma eğitimi bu kapsamda çok önemli. Biz normal çocuklarla beraber devam etmeleri hususuna çok fazla önem veriyoruz ve çocuklarımızın geleceği bizim için çok önemli.

"Aksaraylılar başımızın tacıdır"

İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Aksaray halkının da olay nedeniyle incindiğini ifade ederek, "Aksaraylılar başımızın tacıdır. Bu, münferit bir hadisedir" dedi. Cesur, konunun Mecliste grubu bulunan 5 siyasi partiyi bir araya getirdiğini vurguladı.

"Çocukların aralarında sorun yok"

MHP Maraş Milletvekili Sefer Aycan, "Sorun ailelerde, çocuklarda, çocukların kendi aralarında sorun yok. Ailelerin eğitime ihtiyacı olduğu apaçık ortada" diye konuştu.

"Münferit bir olay"

CHP Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, "Münferit bir olay, şahısları kınıyoruz. Bu olayda Aksaray halkının hiçbir sorumluluğu yoktur" dedi.

"Benimsemediğimiz bir olay"

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Aksaray'da herkesin üzüldüğü ve benimsemediği münferit bir olay yaşandığını dile getirerek, "Yalnızca Aksaray için değil Türkiye için benimsemediğimiz bir olay" ifadesini kullandı.

"Takipçisi olacağız"

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu da "Diğer komisyonlarımız gibi raporları bitirip bir kitaplığa, rafa koymayacağız. Önerilerimizin bizzat takipçisi olarak ilgili bakanlıklar tarafından hayata geçmesi noktasında inisiyatif alacağız" diye konuştu.

"Bu olaydan çıkaracağımız dersler olmalı"

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ise "Bu münferit olaydan toplum adına çıkaracağımız dersler olmalı" dedi. AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis de olayın herkesi üzdüğünü belirterek, böyle şeylerin tekrarlanmaması temennisinde bulundu. Nergis, bu konuda toplumda farkındalık yaratmanın ve ailelerin bilinçlenmesinin önemine dikkati çekti.