İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Uluslararası Güvenlik Kongresi'nde, yaşanan şiddet ve terör olaylarının ülke ekonomisi üzerindeki etkilerine değindi. PKK'ya yapılan operasyonlardan ve Suriyeli mültecilerin okullaşma oranından bahsetti. 

Şiddet olayları ülke ekonomisini etkiliyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hesaplamalara göre 2017 yılında Türkiye'de yaşanan şiddet olaylarının ekonomik etkisinin 373 milyar dolar olduğunu, ekonomik maliyetinin ise 257.2 milyar dolar olduğunu aktardı. 2007-2017 yılları arasında şiddet olaylarının Türkiye ekonomisine etkisinin iki katına çıktığını bildirdi. "Hem güvenliğimiz hem de refahımız tehlike altında" dedi.

Uyuşturucuya bağlı ölümlerde bu yıl azalma var

Uyuşturucu tehdidinden de bahseden Soylu, ülkemizde uyuşturucuya bağlı ölümlerin 2015'te 590, 2016'da 920 olduğunu, 2017 yılında 941'e fırladığını ifade etti. Sahadaki çalışmalarla bu sayının 2018 sonunda 657'e indirildiğini anlattı. Bu yıl içerisinde bu sayının 125 olduğunu ifade etti.

Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı! Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı!

PKK'ya yönelik operasyonlarda yeni strateji

Soylu, PKK'ya yönelik operasyonlarda son dönem stratejisinden de bahsetti. Operasyon stratejisini, "kesintisiz operasyon" ve "tehlikeyi kaynağında yok etme" şeklinde özetledi. Bu yıl içinde PKK'ya yönelik 90 bin 513 operasyon gerçekleştirildiğini bildirdi. 2017 yılının tamamında bu rakamın 60 bin 733 olduğunu bildirdi. ABD'ye PKK konusunda tepki gösteren Soylu, ABD'nin terör örgütüne silah hibe ettiğini, ortak proje geliştirdiğini ve teröristlere eğitim verdiğini anlattı. 

Suriyelilerde okullaşma oranı

Suriyeli sığınmacıların sayısının 3,5 milyonu aştığını belirten Soylu, Suriyelilerin ilkokullarda okullaşma oranının 96,3 olduğunu ifade etti. Dünyadaki sığınmacı politikalarının hiçbirinde böyle bir rakam olmadığını belirtti.