Sosyal Doku Derneği Başkanı ve İlahiyatçı Nurettin Yıldız, sosyal medyada kadın bir takipçisinden gelen "Ehliyet alsam, araç kullansam günah mı olur?" sorusuna kadınların araba sürmesinin ahlaki sıkıntı yaratabileceği yanıtını verdi. Yıldız, kadınların yanlarında mahremleri (1., 2., 3. derece akraba veya eşi) olmadan 90 kilometreden fazla araba kullanmalarının dinen yasak olduğunu söyledi.

"Kadınların araba kullanması ahlaki risktir"

Yıldız, "Diyoruz ki araç kullanmanın kadını erkeği olmaz. Eğer bir toplumda bir örfte kadınlar araç kullanıyorlarsa erkekler gibi kullanırlar. Ama araba kullanmanın kadına ahlaki bir risk getirme ihtimali olan bir ortam söz konusuysa; savaş ortamı gibi, devletin otorite zafiyeti gösterdiği bir bölge olması gibi bir sıkıntı varsa bu kadının zaten kendi iffetiyle ilgili düşünmesi gereken, can sağlığı ile ilgili düşünmesi gereken bir mesele" şeklinde yanıt verdi.

"Tek başlarına 90 km'den fazla araç kullanamazlar"

Kadınların yanlarında mahremleri olmadan 90 kilometreden fazla araba kullanmalarının haram olduğunu ileri süren Yıldız, "Fıkıh açısından yani dinimizin hükümleri açısından tek sorun, kadının direksiyonun başında yanında mahremi yokken 90 km'den fazla araç kullanmasıdır.

"Başka bir kadının aracına binmesi de yasak"

Çünkü Peygamber Efendimiz kadının 90 km'den fazla bir yere, bir tane, iki tane, üç tane kadın da olsa yanında mahremi olmadığı sürece gitmesini yasaklamıştır. Mesela İstanbul'dan Bolu'ya tek başına bir hanımefendi araç kullanarak veya başka bir bayanın aracına binerek gidemez" ifadelerini kullandı.

İşte tepki çeken o sözler:

Nurettin Yıldız'ın kadınlarla ilgili sıkıntısı nedir?

Kadın düşmanı açıklamalarıyla bilinen ilahiyatçı Nurettin Yıldız, daha önce de bir erkek ve bir kadının aynı asansöre binmeleri halinde, halvet olmuş sayılabileceklerini; erkeklerin, eşlerini dövebileceklerini; 6 yaşındaki kız çocuğuna nikah kıyılmasının önünde bir engel bulunmadığı gibi çağ dışı, akıldan ve mantıktan uzak verdiği fetvalarla infial uyandırmıştı

Erdoğan, Yıldırım ve Erbaş, Nurettin Yıldız'a sert çıkmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart 2018 tarihinde, isim vermeden fetvalarıyla tepki çeken Nurettin Yıldız'ı kastederek, "İslam'ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar" ifadelerini kullanmıştı.

Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu! Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu!

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, "Kocasından dayak yiyen kadın şükretsin" diyen Nurettin Yıldız için, "Bunlar deli saçması" diyerek tepki göstermişti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yine aynı dönemde, Nurettin Yıldız'ın kadınlarla ilgili çirkin açıklamalarına karşı bir bildiri yayınlamıştı.

Mahrem ne demek?

Mahrem sözcüğünün TDK'ya göre üç farklı anlamı bulunmaktadır. Birinci anlam; yakın akraba olması nedeniyle nikâh düşmeyen kişi. İkinci anlam; başkalarının duymaması, öğrenmemesi gereken, gizli olan şey. Üçüncü anlam olarak ise sırdaş demektir.

Mahrem kelimesinin kökeni nedir?

Arapça ḥrm kökünden gelen maḥram 'yasak, tabu, kutsal, özel alana veya hareme ait olan' sözcüğünden alıntıdır.

Mahremlik ne demek?

Mahremlik denildiği zaman, kendisiyle evlenilmesi dinen haram olunan kişi veya kişiler demektir. Bu kişiler kardeşlik, süt kardeşliği, neseb bağı ve kendisiyle evlendiği eşten dolayı kişilerdir.

Namahrem ne demek?

Namahrem ise kendisi ile evlenme yasağı bulunmayan kişilerdir. Aralarında kardeşlik, süt kardeşliği, soy bağı ve eşten kaynaklanan bağlardan biri bulunmayan herkes birbiri ile namahremdir. Yani bu kişiler evli değilseler birbirleri ile evlenebilirler.