'Muharrem İnce yeni parti kuracak mı?', 'Muharrem İnce'nin partisinin adı ne?', 'Bin Günde Memleket Hareketi nedir?', 'Muharrem İnce kimdir, kaç yaşında, nereli?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kaybedilmesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) içinde muhalefet hareketini başlayan eski milletvekili Muharrem İnce, yeni parti kuracağının sinyalini verdi. 'Bin Günde Memleket Hareketi'nin detaylarını paylaşan Muharrem İnce'nin, 2023'te yapılması planlanan genel seçimleri hedeflediği belirtiliyor. Detaylar haberimizde...

MUHARREM İNCE'NİN YENİ PARTİSİNİN ADI NE?

CHP'nin 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği Muharrem İnce'nin parti kuracağı iddiaları siyaset kulislerini hareketlendirdi. Aralık ayında kuruluş dilekçesinin verileceği öne sürülen parti için şu ana kadar; "Birinci", "Ulusal Sol" ve "Çağdaş" isimlerinin önerildiği konuşuluyor.

Independent Türkçe'de yer alan haberlere göre, İnce'nin parti kurma konusundaki fikri güçlenmiş durumda. Siyaset kulislerine göre İnce'nin kuracağı iddia edilen partiye isim olarak şu ana kadar 'Birinci', 'Ulusal Sol' ve 'Çağdaş' isimlerinin önerildi. Bu isimlerin İnce ekibi içerisinde tartışıldığı iddia edildi. Önerilen isimlerden şu ana kadar en çok beğenilenin 'Birinci' olduğu ancak yeni tekliflerin tartışılması için son kararın sonraki aylara bırakıldığı kaydedildi.

İnce'nin yeni kurulacak partiyle ilgili olarak, "4-5 ay içinde birinci olacak bir hareket kurulabilir" dediği iddiası basına yansımıştı. 'Ulusal Sol' ismine ise partiyi ulusalcı bir çizgide göstereceği, bu durumun Kürtler ve sosyalist kesim arasında antipati ile karşılanacağı gerekçesiyle ekip içinden itirazlar geldiği öğrenildi.

TBMM'YE YAKIN GENEL MERKEZ ARANIYOR

İnce'nin kafasındaki plana göre öncelikle eylül, ekim ve kasım aylarında tüm Türkiye dolaşılarak neden yola çıkıldığı halka anlatıldıktan sonra aralık ayı gibi partinin kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı'na verilmesinin planlandığı, 2021 Ocak ayı gibi de partinin kuruluşunun ilan edilmesinin düşünüldüğü öne sürüldü.

Menzil liderinin cenazesi için Adıyaman'a adeta akın ettiler! THY'den dikkat çeken hamle! Menzil liderinin cenazesi için Adıyaman'a adeta akın ettiler! THY'den dikkat çeken hamle!

Yine kulislerdeki iddialara göre, genel merkez için arayışa geçen İnce ve ekibinin Ankara'da Çankaya ilçesinde TBMM'ye yakın iki yeri inceledikleri iddia edildi.

İnce'nin çevresine "Küskünler hareketi olmayacağız" diyerek CHP yönetimine müzmin muhalifler yerine yeni isimlerle yola çıkmak istediğini söylediği belirtildi. 10 kişilik bir ekiple çalışan İnce'nin şu ana kadar aralarında kamuoyunda isimleri bilinen bir emekli general, bir eski belediye başkanı, bir ekonomistin de yer aldığı toplam 19 kişiye yeni kurulacak partide yer almaları için bizzat teklif götürdüğü iddia edildi.

MUHARREM İNCE YENİ PARTİ KURACAK MI?

Parti kurulması halinde halen CHP içerisinde olan ve İnce'ye yakın altı milletvekilinin geçebileceği de dillendirilen iddialar arasında. CHP'li bazı belediye başkanlarına teklif götürüldüğü kaydedildi. Teklif götürülen isimlerin genellikle temkinli yaklaştıkları, İnce'nin yeni partiyi kuracağını açıkça ilan etmesine kadar medyaya görüş beyan etmeme eğiliminde oldukları da söylendi. Partinin finansmanının nasıl sağlanacağı sorularına karşın DEVA ve Gelecek Partisi'nin örnek gösterildiği, parti kurucularından sağlanacak finansmanla yola çıkılacağının belirtildiği öğrenildi.

İnce'nin "CHP'yi bölen kişi" olma eleştirilerine katılmadığı ve çevresine "Parlamenter sistemde olsam evet ancak Cumhurbaşkanlığı sisteminde partiyi değil Başkan'ı seçiyoruz" dediği kaydedildi. İnce'nin olası bir seçimde partisinin yüzde 12 oy alacağını iddia ettiği, "Bölmek bir yana bizim dışımızda CHP'den gireceklerle birlikte Meclis'e daha fazla Atatürkçü milletvekili girmiş olacak" dediği öne sürüldü.

MUHARREM İNCE'NİN YENİ PARTİSİNDE KİMLER VAR?

İnce'nin bire bir görüşmelerinde parti içinde 10 Aralık Hareketi kökenli siyasetçilerin artan ağırlığıyla ilgili olarak "Bir zamanlar bu CHP'yle olmaz, CHP kapatılıp yeni parti kurulmalı diyenler şimdi CHP'yi yönetir oldular" dediği iddia edildi. İnce'nin Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK'da da kendisinin rahatsız olduğu kimi isimlerle yola devam etmesi halinde çalışmalarını daha da hızlandıracağı öne sürüldü.

Bu arada Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK'da İnce'nin eleştirdiği Oğuz Kaan Salıcı'ya yer vermekle birlikte görevini değiştirebileceği, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı için Bülent Tezcan, Veli Ağbaba, Tekin Bingöl seçenekleri üzerinde durulduğu da iddialar arasında.

Yine İnce'nin partisinin kurulması ve kamuoyunda ses getirmesi halinde CHP yönetiminin partiden olası kopmaların önüne geçmek için muhaliflerce talep edilen seçimlerde adayların ön seçim ile belirlenmesi talebini hayata geçirmek için bir tüzük kurultayı toplayabileceği CHP kulislerinde konuşulan iddialar arasında.

'BİN GÜNDEM MEMLEKET HAREKETİ' NEDİR?

Eski CHP Milletvekili Muharrem İnce, parti kuracağı konusuna düzenlediği basın toplantısında açıklık getirdi. İnce açıklamalarında, "Anlattıklarımın içinde bir cumhuriyet öğretmeninin ülkesi ile ilgili güzel düşleri vardır ama bunun içinde milletin haklı talepleri de vardır. İleride size tanıtacağım, alanında uzman, memleket işlerine kafa yoran arkadaşlarımla birlikte yollara düşeceğiz, Allah yardımcımız olsun" ifadelerine yer verdi.

'BİN GÜNDEM MEMLEKET HAREKETİ' NE ZAMAN BAŞLIYOR

Muharrem İnce konuşmalarının devamında, "Türkiye saray rejimine mecbur değildir. Türk seçmeni tutucu da değildir. Yüzde 80'i değişkendir. Ben inanıyorum ki, Ecevit'in yüzde 42'si mümkündür, 50+1 de mümkündür. Bizim hareketimizin amacı umutsuzluğu yok etmek, çıkış yolu göstermektir. Türkiye'nin barışmaya, üretmeye ve adil bölüşmeye ihtiyacı vardır. Hareketin adı 'bin günde memleket hareketidir.' Bu hareket gücünü de, finansmanını da, yönünü de milletten alacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl millet bizi finanse ettiyse yine edecektir. Bin Günde Memleket Hareketi'ni 4 Eylül'de başlatıyoruz. Bu hareket ırk, din, dil ayrımcılığına şiddetle karşı çıkacaktır. Kadına şiddet ve çocuk istismarına en yüksek sesle karşı çıkacaktır" dedi.

MUHARREM İNCE'DEN YENİ PARTİ AÇIKLAMASI

'Bin Günde Memleket Hareketi'nin detaylarını paylaşan Muharrem İnce'nin açıklamaları şöyle:

"Herkes konuştu ama bir tek Muharrem İnce konuşmadı. Şimdi Muharrem İnce konuşacak. Türkiye tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Mühürsüz oy pusulaları ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sorunları daha da derinleştirmiştir. Devlette tek adam buyruklarını uygulayan mekanizmalar ortaya çıkmıştır. Bu dönemde din ve vicdan arasındaki bağ koparılmıştır.

Ne yazık ki bizler zengin toprakların yoksul çocukları haline geldik. Türkiye'de atıl bekletilen yenilenebilir enerji kaynakları devreye alındığında daha bağımsız, daha verimli bir enerji geleceği mümkündür. Dış politikada denge politikaları kuramayıp gelgitler yaşayan, parasını ödediği savunma sistemlerini alamayan, sorunlarını çözmek yerine erteleyen bir ülke haline geldik.

Mavi Vatan olarak tanınan aranda büyük bir zenginlik bulunmaktadır. Türkiye'deki muhalefet yüksek sesle destek mesajı vermelidir. Ekonomideki yükselişi buzdolabı satışına bağlayan bir Cumhurbaşkanı var.

CHP ile özdeşleşen ön seçim artık yok. Kurultaylarda 5 dakika konuşabilmek için büyük mücadele vermek gerekiyor. Bugün kurultayda CHP Genel Başkanı bir konuşmacıyı dahi dinlememiştir, çekip gitmiştir. Kurultayın seçmediği PM üyesini iki satırlık yazı ile, ben Genel Başkan Yardımcısı görevini ona veririm diyerek kurultay iradesini tanımayan bir Genel Başkanımız var artık. Önce dostlarına değil, önce kendi evlatlarına güvenmelidir.

CHP dilekçe ile kurulmuş bir parti değildir, ayrılırken de dilekçe ile ayrılınmaz. Ayrılsam bile CHP'yi kurtarmak için ayrılırım. Salıdan salıya iktidarın kuyuya attığı taşları temizlemek, kolay yolu seçmek muhalefet olarak kalmaktan memnun olmak demektir. AKP çökecek ama Türkiye'nin üstüne çökecek. Ne yazık ki CHP bir kurtarıcı rolü görmüyor. Gözlemci olarak olayı seyrediyor. Siyasi partilerin kendi içlerinde demokrasi olmaması Türkiye demokrasisini de çökertti.