Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece yarısı bir basın toplantısı yaptı. "Türkiye'de koronavirüs şüphesi bulunan bir vatandaşımızın testi pozitif çıktı" açıklamasında bulunan Sağlık Bakanı "Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Akrabaları gözetim altına alındı." dedi ve hasta ile ilgili detayların verilmeyeceğini ekledi.

“12 Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni koronavirüs başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde ulaşmasının ardından çok hızlı bir küresel yayılım göstermesine rağmen Türkiye olarak süreçte büyük bir başarı gösterdik. Komşu ülkeler, Avrupa ülkeleri bizim aldığımız sıkı tedbirleri almadılar. Bizimse salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli eylem planında direncimiz hiç azalmadı, kat kat arttı.”

Her biri şüpheli kabul edilmiştir

“Küresel salgınların bildiğiniz gibi kaçınılmaz tarafları vardır. İnsanların ülkeden ülkeye her an hareket halinde olduğu bir dünyada direnç hangi düzeyde, tedbirler hangi keskinlikte olursa olsun bazı sonuçları önlemek maalesef mümkün değil. Eğer dünyayla ilişkimizi tümden kesmiş olabilseydik şu an karşınızda olmazdım.”

Şu an burada olmamızın nedeni bu saate dek gösterdiğimiz şeffaflık ve bunun devam edeceğinin teminatıdır.” diyerek konuşmasına başlayan Koca, hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığını, dış dünyadan tamamen izole edildiğini ve aile bireylerinin hepsinin ve yakın çevresindeki tüm bireylerin bu anlamda gözetim altına alındığını belirterek “Her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır” dedi.

Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim

Virüs bulaşmışsa, bu çok sınırlıdır

“Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır. Ülkemiz süreç boyunca bu olasılığa hazırdır.” ifadesinde bulunan Bakan, sağlık personeli ve hastane hazırlıklarının çok önceden bitirildiğini vurguladı.

Yurt dışı ile doğrudan veya dolaylı temasların olası sonuçlarının bir örnekle ortaya çıktığını belirten Koca, gerekmedikçe yurt dışına çıkılmamasını ve bakanlıkça bildirilen korunma kurallarına uyulmasını, anahtar kelimenin 14 olduğunun altını çizerek yurt dışından dönenlerin 14 gün kuralını, vatandaşların da elleri tam hijyen sağlayacak şekilde yıkamaktan hangi durumda sağlık kuruluşuna başvurulacağına dek olan 14 kuralı uygulamasını istedi.

Karantinaya alınmış bir hasta toplumu tehdit edemez

“Bir veya birkaç vaka salgın olarak görülmemelidir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu yüksek bir ihtimaldi ve gerçekleşti. İzole edilmiş vakanın şu an tek anlamı budur.” şeklinde konuşan Sağlık Bakanı küresel soruna karşı ulusal mücadele vereceğimizi belirterek “Koronavirüs aldığımız tedbirlerden daha güçlü değildir. Bir hasta, topyekün risk değildir. Karantinaya alınmış bir hasta toplumu tehdit edemez.” deyip açıklamasını teşekkür ederek bitirdi.