9 Eylül İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü nedeniyle coşkuyla kutlanıyor. 9 Eylül 1922, İzmir için olduğu kadar Türkiye için de önem teşkil ediyor. 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu neden önemli? 9 Eylül'de ne oldu? İzmir kaç yılında kurtuldu? sorularının cevabı burada.

Menzil liderinin cenazesi için Adıyaman'a adeta akın ettiler! THY'den dikkat çeken hamle! Menzil liderinin cenazesi için Adıyaman'a adeta akın ettiler! THY'den dikkat çeken hamle!

9 Eylül'de ne oldu?

İzmir, 15 Mayıs 1919'da Yunan güçleri tarafından işgal edildi. Bu olay, Anadolu'da Milli Mücadele'nin başlamasına öncülük etti. Bu tarihe kadar işgallere karşı örgütlenme fikirleri dağınıkken, İzmir'in işgali milli bir uyanışa sebep oldu. Anadolu insanının direniş düşüncesinin körüklenmesiyle, işgali protesto mitingleri başladı. İzmir'in kurtuluşu, Anadolu harekatının sembollerinden biri haline geldi. 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Büyük Taarruz harekatı sonucunda, 9 Eylül 1922'de Türk ordusu Yunan işgali altındaki İzmir'e girdi. Bu tarih, Türk milletinin kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesini temsil eden önemli bir tarihi olay haline geldi.

9 Eylül 1922 İzmir'in kurtuluşu

2 Eylül'de Uşak'a giren Türk ordusu, İzmir'e doğru hareket etti. Yunanistan Küçük Asya Ordusu'nun başkomutanı General Nikolaos Trikupis'i tutsak edildi. Yunan birlikleri ve Rum siviller Anadolu'dan çekildi. Hükümet Konağı ve Kadifekale'de çekilen Türk bayrağı, İzmir'in ve Anadolu'nun kurtuluşunun simgesi oldu.

İzmir kaç yılında kurtuldu?

15 Mayıs 1919 yılında işgal edilen İzmir, 3 yıllık işgalin ardından 1922 yılında kurtuldu.