BirGün'de yer alan habere göre, Bahçeşehir Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’nden bir araya gelen akademisyenler, İstanbul trafiğini 5 yıl boyunca kayıt altına alarak şehrin hareketlilik rejimini raporladı. ‘İstanbul Trafik Otoritmi’ isimli raporda,  çarpıcı veriler yer aldı. Trafik, İstanbul’a pahalıya mal oluyor. Trafiğe takılan her bir çalışanının 70 dakikasını her gün yolda kaybeden İstanbul’un, yaşadığı günlük zaman kaybı toplamı ortalama 4 yıllık mesaiye denk geliyor.

Araştırmanın yürütücüsü Bahçeşehir Üniversitesi Büyük Veri Analitiği Programı Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gürsoy yaptığı açıklamada, “Trafik akışında yaşanan yoğunluk ve aksamalara bağlı kayıpların kontrol altında tutulması ve azaltılması için şehrin hareketlilik rejiminin ortaya çıkarılarak sayısallaştırılmasının gerekli ve öncelikli olduğunu,” söyledi.

SEYAHAT BAŞINA 15 TL KAYIP

Raporda yer alan verilere göre İstanbullu sürücülerin kent içinde  yaptıkları  seyahatlerde  trafik yoğunluğunda kaybettikleri yakıt tutarı  seyahat başına yaklaşık 15 TL tutarında oldu. Sabah saatlerinde 19.68 TL olan bu tutar, akşam saatlerinde 25.14 TL seviyesine yükseldi ve öğlen saatlerinde 15.71 TL olarak hesaplandı.

YOLDA GEÇEN ZAMANIN YÜZDE 60’I TRAFİK YÜZÜNDEN

İstanbul ili trafik sıkışıklığı ele alınan rotalar üzerinde sabah 7:00-9:00 ve akşam 18:00-20:00 saatleri arasında trafiğin akış yönüne göre Doğu-Batı ve Batı-Doğu şeklinde iki ayrı ritim ortaya koyuyor. Buna göre; 2018 yılında İstanbul arterlerinde hareket eden sürücüler gün içerisinde ortalama 33 km/saat hızla hareket ederek, yolda geçen zamanlarının yaklaşık  yüzde 60’ını trafik yoğunluğundan dolayı kaybediyor.

Aynı arterlerde sürücülerin ortalama hızları hafta içi sabah saatlerinde 23 km/saat olarak ölçüldü ve sabah saatlerinde seyahat eden sürücülerin yolda harcadıkları zamanlarının %70’ini trafik yoğunluğundan dolayı kaybettikleri belirlendi. Hafta içi akşam saatlerinde ise bu değerler daha da artmakta; 18 km/saate düşen ortalama hız ile hareket eden sürücüler, zamanlarının %77’sini trafik yoğunluğundan dolayı kaybetmektedirler.

İstanbullu bir sürücünün trafik yoğunluğuna bağlı olarak arterlerde harcadığı zaman gidiş ve dönüşü içeren bir tur için ortalama 1 saat 6 dakika olarak hesaplandı. Trafiğin açık olması durumunda 24 dakikada tamamlayabileceği bu yol için İstanbullular fazladan 42 dakika harcamış oluyorlar.

33 DAKİKA KAYIP

İstanbul’da trafik yoğunluğundan dolayı hafta içi yapılan her bir seyahat başına ortalama 33 dakika kaybediliyor. Bu kayıp sabah saatlerinde yapılan seyahatler için 32 dakika, öğlen saatlerinde yapılan seyahatler için 23 dakika ve akşam saatlerinde yapılan seyahatler için de 44 dakika.

İSTANBUL ARTERLERİNDE TRAFİK AKIŞ HIZI SAATTE 5 KM YAVAŞLADI

2017 yılında İstanbul trafiğinde ortalama sürüş hızı saate 32.8 km olarak ölçülmüştü. Aynı rotalar, aynı zaman dilimlerinde 2018 yılında yeniden ölçüldüğünde hızın saat 29.1 km olduğu belirlendi.

İstanbul trafiğinin akış hızı bir önceki yıla göre tüm zamanlarda ortalama %11 seviyesinde düştüğü belirlendi.

Hafta sonları dışarıda bırakıldığında trafiğin akış hızının hafta içinde (23 km/s) daha da fazla yaşandığı ve sürüş hızının bir önceki yılın aynı dönemine göre (28 km/s) saatte 5 km daha azaldığı belirlendi.

2018 yılında sabah yola çıkanlar trafikte ortalama 23 km/saat hızla hareket edebildiler. Akşam trafiğinde ise hareket hızı 18 km/s olarak oluştu.

İSTANBUL TRAFİĞİNDE GÜNLÜK KAYBIN BOYUTU, BİR KİŞİNİN 4 YILLIK MESAİSİ KADAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yayınladığı yıllık ulaşım raporlarında (2016) kent içinde gerçekleşen seyahatlerin (günde 32 milyon kez) %51.4’ünün motorlu kara taşıtları ile yapıldığını belirtildi. Bu nedenle kişi başına hesaplanan bu kayıplar toplumsal bir kayıp haline dönüştü.

İBB Yıllık Ulaşım Raporları ve KGM tarafından açıklanan arterlerdeki araç sayılarından yalnızca onda biri trafiğe maruz kalsa dahi bu tıkanma İstanbul’a pahalıya mal oluyor. Trafiğe takılan her bir çalışanının 70 dakikasını her gün yolda kaybeden İstanbul’un, yaşadığı günlük zaman kaybı toplamı ortalama 4 yıllık mesaiye denk geliyor.

BİR ÖNCEKİ YIL AYNI SÜREDE VARACAĞI YERDEN 3.7 KM DAHA GERİDE

2017 yılında İstanbul trafiğinde ortalama sürüş hızı saate 32,8 km olarak ölçülmüştü. Aynı rotalar, aynı zaman dilimlerinde 2018 yılında yeniden ölçüldüğünde hızın saat 29.1 km olduğu belirlendi.

Bu sonuçlara göre İstanbul trafiğinin bir önceki yıla göre tüm zamanlar ve arterlerin ortalama verilerine göre 3,7 km/s daha yavaşladı. Başka bir ifadeyle İstanbul trafiğinde hareket edenlerin bir önceki yılda aynı süre içerisinde alabildikleri mesafe yaklaşık 4 km daha azaldı.

BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE İSTANBUL EN FAZLA AKŞAM TRAFİĞİNDE VAKİT KAYBETTİ

2018 yılında İstanbulluların ana arterlerde yaşanan trafik yoğunluğuna bağlı sürüş hızları sabah saatlerinde bir önceki yıla göre yaklaşık %14 daha yavaşlayarak 23km/saat seviyesine indi.

Gün içi saatlerde trafik her ne kadar daha hızlı aksa da (29 km/s) bu saatlerin bir önceki yıla göre %18 daha yavaş olduğu belirlendi. Hafta içi günlerde oluşan yoğunluğa bağlı yavaşlamanın en fazla yaşandığı saatler ise akşam saatleri oldu. Akşam saatlerinde bir önceki yıla göre %24 daha ağırlaşan trafik akışında ölçülen ortalama hız saatte 18 km oldu.

EN POPÜLER ROTALAR

Altunizade- Mecidiyeköy ( 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinden)

Cevizlibağ- Avcılar (D100 üzerinden)

Menzil liderinin cenazesi için Adıyaman'a adeta akın ettiler! THY'den dikkat çeken hamle! Menzil liderinin cenazesi için Adıyaman'a adeta akın ettiler! THY'den dikkat çeken hamle!

Bakırköy- Mecidiyeköy (D100 üzerinden)

Maslak-Taksim (Hasdal Okmeydanı üzerinden)

Beşiktaş-Sabiha Gökçen Havalimanı (E80 üzerinden)