Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı! Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı!

Türkiye'nin nefesini tutarak beklediği Binali Yıldırım-Ekrem İmamoğlu TV programı dün akşam gerçekleştirildi. Karşılıklı diyalogların nispeten az yaşandığı ve görece sakin ortamda geçen programda İmamoğlu ve Yıldırım önce seçim iptalinin gerekçesini konuştu, ardından projelerini anlattı.

İsmail Küçükkaya'nın moderatörlüğünde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen program saat 21.00'da başladı. 2 saat sürmesi beklenen program 3 saati aştı. 

Küçükkaya'nın sorularına İmamoğlu ve Yıldırım'ın verdiği yanıtlar şöyle: 

İSTANBUL SEÇİMİNİN YENİLENME GEREKÇESİ
Binali Yıldırım: Oylar sayılırken bir takım acayip işler oldu. Şaibe karıştı. YSK durumu değerlendirerek seçimin yenilenmesine karar verdi. Keşke oyların tamamı sayılabilseydi. Keşke İstanbulluları yormasaydık. Bu seçimde oylar çalındı. Oyların tamamı sayılsaydı sonuç değişecekti. 

Ekrem İmamoğlu: Anadolu ajansı veri akışını neden kesti? Çünkü biz seçimi kazandık. Binali Yıldırım "Oyların tamamı sayılsaydı seçimi kazanacaktık" diyor ama doğru değil. İmamoğlu: Oylar sayıldı ve sonuç değişmedi. Muhtarlık seçimi zarfında problem yok, belediye meclis seçimi zarfında yok, ilçe belediye zarfında şaibe yok da İBB Başkanlığı'nda mı şaibe var? Bu durum olası değildir. İBB seçimleri tertemizdir.

Binali Yıldırım: Olayları çarpıtmayalım. Fark 29 binden 13 bin 729'a indi. Ekrem İmamoğlu saat 9'da "Biz yüzde 54'üz" dedi. Bizim hesaplarımıza göre ise kazandığımız ortaya çıktı. Dört pusula meselesi aldatmaca. 3 ilçe için itiraz var. İşi çarpıtmayalım. Ekrem Bey yeniden sayılmasına itiraz etmedik dedi. Bu yalan. İstanbullu vatandaşlarımla buluşacağım dedim ve buluşuyorum.

Ekrem İmamoğlu: Anadolu Ajansı'nın yüzünden saat 9'da açıklama yaptık. Saat 2'de 29 bin açıklaması yaptım. 100 sandık girilmemişti ve sonuç değişmeyecekti. YSK oylar çalındı demiyor. Ben seçilmiş başkanıım. Bu seçim demokrasi mücadelesidir. Tutanakların tamamı elimizde olmasaydı o gece hakkımız yenecekti. Oylar sayılmadan neden hemen "gönül belediyeciliği kazandı" afişleri asıldı? Biz İstanbul'da temiz bir yönetim anlayışını savunuyoruz. Biz 23 Haziran'da herkesin oyuna talibiz. AK Parti'lilerin de oyuna talibiz.

Binali Yıldırım: Kul hakkı yeme söz konusu değil. Biz hakkımızı aradık. CHP direnmeseydi bu seçim tekrarlanmayacaktı. Neden oyların tamamı sayılmadı? Ekrem İmamoğlu yalan konuşuyor. Biz elimizdeki verilere bakarız. Ben bakanlarla her zaman görüşürüm. Görüştüm diye ne ima ediliyor? Bakanlar seçim sonucunu mu değiştirecek?

Ekrem İmamoğlu: Ben yalan konuşmam. Birleştirme tutanağından konuşuyorum. 600 binde sadece 469 oy farkı var. AK Parti yanlış kampanya yürüttü. Ampule bas dediniz ampule bastılar. 

İSTANBUL'DA AK PARTİ DÖNEMLERİ

İsmail Küçükkaya: AK Parti 25 yıldır İstanbul'u yönetiyor. Neden vaatler yerine getirilmedi?

Binali Yıldırım: İstanbul'a çok şey kazandırdık. Su, yeşil alan, otobüs sayısı, metro, doğal gaz...

Küçükkaya: Peki ya su indirimi?

Yıldırım: Bizim de vaadimiz var.

Ekrem İmamoğlu: Bizim 18 günde yaptıklarınızı AK Parti kendine mal etmesin. Su indirimi, ulaşım indirimi bizim. Biz taahhüt ettik, yerine getirdik. Ama doğruyu kopya da çekseler buna seviniriz.

TARAFLAR BİRBİRLERİNE SORU SORUYOR

Ekrem İmamoğlu'ndan Binali Yıldırım'a soru: Anadolu Ajansı'nın o akşam yaptıkları nedir? İBB'ye "gönül belediyeciliği kazandı" afişlerinin talimatını kim verdi?

Binali Yıldırım: Normal değil ama bunu AA'ya sorun. 25 belediye kazandık. Çoğunluk bizde. Partimiz astı.

Binali Yıldırım'dan Ekrem İmamoğlu'na soru: Büyükşehir'in bütün veri tabanını neden kopyalama talimatı verdiniz?

Ekrem İmamoğlu: "Bir belediye başkanı her türlü incelemeyi yapabilir" dedi Yıldırım. Veri yedekleme için kopyalama yapılır. Zaten İBB'de tutulacaktı veriler.

Binali Yıldırım: Veri yedeklenmesi 2 ayrı yerde yapılıyor. Belediye başkanı her şeyi inceler ama niye kopyalıyor? Veri kopyalama işi FETÖ taktiğidir. 3 tane dışarıdan uzman da gelmiş. Kozmik odalara dışarıdan adam getiremezsiniz.

Ekrem İmamoğlu: FETÖ'yü ben bilmem. Veri kopyalama çok masum. Yıldırım da bunu biliyor.

SEÇİME YENİDEN İTİRAZ OLACAK MI?

İsmail Küçükkaya: 23 Nisan Pazar günkü seçime itiraz edecek misiniz?

Binali Yıldırım: Gerekirse ederiz.

Ekrem İmamoğlu: Seçime itiraz haktır. Uydurma gerekçelerle yapmayız. Çaldılar dediler ama cevap yok. Kim çaldı? YSK böyle bir şey söylemiyor. 

ORDU VALİSİ VE VIP POLEMİĞİ

İsmail Küçükkaya: Ordu'da VIP'te ne oldu? Valiye hakaret ettiniz mi?

Ekrem İmamoğlu: Biz bölgede muazzam bir ilgiyle karşılanınca bunun üzerine bize tuzak kurmak istediler. Vali'ye hakaret etmedim. "Basitleşmiştir" sözü hakaretse bir şey diyemem.

Binali Yıldırım: (İmamoğlu'na) En yakın arkadaşı Fatih Portakal bile "İmamoğlu'nun Ordu işi olmadı" dedi. "Basitlik" diye bir icatta bulundu. İstanbullular'dan özür dilemeli. Çünkü yalan söyledi.

YILDIRIM GİRDİĞİ SEÇİMLERİ KAYBEDİYOR MU?

İsmail Küçükkaya: İzmir'i neden kaybettiniz? İstanbul'da neden bu durum yaşandı?

Binali Yıldırım: İzmir seçimi geride kaldı. İzmir'de en yüksek oyu aldık. İstanbul seçimi sonuçlanmadı.

SAYIŞTAY'IN İSTANBUL RAPORU

İsmail Küçükkaya: Sayıştay'da 753 milyon dolar zarardan bahsediliyor deniyor. Vakıflar ödenen paralar...

Binali Yıldırım: Sayıştay raporunda öyle bir rakam yok. Belediyeler vakıflara nakdi aktarım yapamaz. Vakıflar öğrencilere destek veriyor.

Ekrem İmamoğlu: FETÖ temizlensin diye vakıflarla iş birliği yapılmaz. Ensar Vakfı'na, TÜRGEV'e, TÜGVA'ya yardımlar... Yurdu belediye yapacak.

Binali Yıldırım: Temiz vakfı deterjanla yıkayarak mı karar vereceğiz? Belediyeler vakıflara destek oluyor. Belediyeler bu kuruluşlara nakdi destek olamaz. Kendisi de vakıflara destek oldu. Algı operasyonuna gerek yok

İsmail Küçükkaya: İsraf dediğiniz durumu önleyecek misiniz?

Ekrem İmamoğlu: Sayıştay raporu bende var. Buırada yazıyor. Usulsüzlükler 753 milyon liraya ulaşmış. Yıldırım yanıltılmış, aldatılmış olabilir. İsraf billboardları asıyorlar şimdi ama hâlâ israf yapıyorlar. 

ADAYLARIN FETÖ İLE TEMASI OLDU MU?

İsmail Küçükkaya: FETÖ'nün okullarına gittiniz mi, yurtlarında kaldınız mı, ziyaret ettiniz mi?

Ekrem İmamoğlu: İlgim yok. Devletine inanan bir anlayıştan geliyoruz. Terör örgütleriyle ilişkimiz olmaz.

Binali Yıldırım: Olmadı.

İSTANBUYL'DA İŞSİZLİK VE YOKSULLUK SORUNU

İsmail Küçükkaya: Belediye işsizliği ve yoksulluğu nasıl azaltacak-yok edecek?

Binali Yıldırım: Tuzla'da biyo-teknoloji vadisi, teknoloji üsleri, Atatürk Havalimanı alanı fuar kongre alanı... Daha devam ediyor.

Ekrem İmamoğlu: Temiz vakıflarla çalışacağım.

Binali Yıldırım: Nasıl olacak?

Ekrem İmamoğlu: Her şeyi konuşurum. Bu şehrin 3 gencinden biri işsiz. Sağlıklı gıda, eğitim seferberliği... Geçim, evlilik, sofra, işsizlik destek paketleri... 200 bin insana iş bulacağız.

İSMAİL KÜÇÜKKAYA'YI İKNA EDİN

İsmail Küçükkaya: Beni ikna edin, kime oy vereyim?

Ekrem İmamoğlu: Ben Kürt-Türk demiyorum. 16 milyondan bahsediyorum. Partizanlığı İBB'den söküp atacağız. Tüm partili hemşehrilerime hizmet edeceğim. Biz bu milleti barıştırmaya ve eşitlemeye geliyoruz.

Küçükkaya: Kürt kökenliyim, beni ikna edin, kime oy vereyim?

Binali Yıldırım: Hizmette insan ayırmayız, etnik kökene ve inanca bakmayız. Kampanyada parti vardır, seçim bitince biter. İzmir'e yaptıklarıma bakın. İstanbul'a hizmet israf değildir. 

MAL VARLIĞI

İsmail Küçükkaya: Belediye başkanı olursanız mal varlığınızı açıklamanızı istesem...

Binali Yıldırım: Buna mecbursunuz zaten.

İsmail Küçükkaya: Kamuoyuna açıkladınız mı?

Binali Yıldırım: Böyle bir usul yok. Ama açıklarım. Biz hesap vermeye hazırız.

İsmail Küçükkaya: (İmamoğlu'na) Siz peki?

Ekrem İmamoğlu: Biz her sene veriyoruz. Ama yeni bir anlayış, şeffaflık olmalı. Erdemli ve ahlaklı olmalıyız. Ben de bu önerinizi zevkle kabul ediyorum. Eşim çocuğum babam da verir bunu.

SURİYELİLERE BAKIŞ

Ekrem İmamoğlu: Mülteci konusunu iyi yönetemedik. Güneydeki olaylar sonrası TR yalnız bırakıldı. Kayıtdışı rakamlarla İstanbul'da 1 milyon göçmen olduğu söyleniyor. Buna ilişkin bir masa kuracağız.

Binali Yıldırım: Suriyeliler ölümden kaçarak sığındı. Biz onları misafir ettik. Geçici koruma statüsündeler. Uluslararası camia elini taşın altına koymadı. Bazı belediyelerde asayiş sorunu var. Kanunsuz iş yapanları göndeririz.

KADININ GÜÇLENDİRİLMESİ

Binali Yıldırım: Kadınlar ülkede güç kazandı. Ev kadınlarımıza yoğunlaşacağız. Sosyalleşmeye ihtiyaçları var. Üretimlerini belediye olarak alacağız. 1000 liraya kadar bir aylık katkı sağlayacağız. 955 kreş açacağız.

Ekrem İmamoğlu: Hızlıca 150 kreş açacağız. Kadınlar söz hakkına kavuşacak. İstihdama katılacak. Annelere ücretsiz dolaşım. Sığınma evleri... Mahalle evleri... Sosyolog istihdamını artıracağız. 

Ekrem İmamoğlu: İstanbul'da yeşil alan sıkıntılı. Biz yaşam vadileriyle yeşili artıracağız. Kentsel dönüşüm sorun. Yeşil alanlar imara açılıp yok edildi.

Binali Yıldırım: Yeşil alan önemli, şehir nefes almalı. 20 yeşil koridor projemiz var. 37 milyon ilave alan kazanacağız. Yürüyüş, piknik alanları... Millet Bahçeleri... Her mahallede çocuk parkı... Mimari yatay olacak. CHP dikey yapıyor.

GENÇLER VE ENGELLİLER

Ekrem İmamoğlu: Öğrencilere vaatlerimizi yerine getirdik. 400 lira öğrenci bursu. Yurtta kimseye muhtaç değiliz. Gençlik merkezleri... Dünya dilleri... E-spor arenaları... Engelliler için erişilebilir bir kent olacak İstanbul.

Binali Yıldırım: 10 gb internet bedava. Müzeler ve tiyatrolar gençlere ücretsiz. E-spor olimpiyatları İstanbul'da. Amatör spor kulüplerine her yıl 100 bin TL destek. Spor tesisleri ücretsiz. Köprülerden motosiklet geçişleri ücretsiz. İmamoğlu burs veremez. CHP yüzünden belediyeler burs veremiyor. 

ULAŞIM POLİTİKALARI 
Binali Yıldırım: Ulaşım benim işim. Havayolu, hızlı tren... İstanbul'da köprüler, havalimanları... yaptık. 2024'e kadar trafikte insanlar yarım saat kazanacak. Akıllı metrobüs araçlarını getireceğiz. Yeni otoyol yapılacak. Levent-Mahmutbey arası metroyu açacağız.

Ekrem İmamoğlu: Tüm unsurlarıyla birlikte çözeceğiz. Köprüler ücretsiz kullanılmalı. İstanbul ulaşım sorununu halledemedi. Dünyada durumu çok kötü. Senede metroda sadece 8 km yol kat edildi. Deniz ulaşımı düştü. Megabüs inşa edeceğiz.

TARAFLARIN SON SÖZLERİ

Ekrem İmamoğlu: Bu şehrin, bu ülkenin kucaklaşmaya ihtiyacı var. Bu şehir akılla, bilimle, uzlaşmayla, şeffaflıkla, katılımcılıkla yönetilmeli. Biz buna hazırız. Her şey çok güzel olacak. 

Binali Yıldırım: Türkiye'de altyapıyı geliştirdik, İstanbul'da nüfus azaldı. 16 yıl ülkeme dolu dolu hizmet yaptım. 50 yıldır yaşadığım bu şehre çok güzel hizmetlere hazırım. Sandığa gidin ve sözünüzü 23 Haziran'da söyleyin.

İLGİNÇ ANLAR

Öte Yandan, Ekrem İmamoğlu’nun Ordu’da yaşadığı VİP krizi sonrası sonrası dün ortak yayın çıkışında objektiflere ''VİP 2'' tabelasıyla takılması ilginç görüntülere sahne oldu.