İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen fidan dikimi töreninde kendisiyle ilgili Gaziosmanpaşa Silahtarağa'da inşa edilmesi planlanan ileri biyolojik arıtma tesisinin 'temel atmama töreni' eleştirilere yanıt verdi.

"Cumhurbaşkanı bize teşekkür edecektir"

İBB Meclis toplantısından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, bir basın açıklaması yayınladıklarını söyleyerek şöyle konuştu: Sıkı bir basın açıklaması yaptık. Ben tahmin ediyorum Cumhurbaşkanı, o basın açıklamamızı okuduğunda, bize çok teşekkür edecektir. Kaldı ki orada 70 bin metrekarenin üzerindeki arazide, 2 binin üzerinde ağacın içinde, belki de kendi eliyle diktiği 20-25 yıllık ağaçlar da vardır.

"Yanlış yatırımı engelledik"

Onların da kurtulduğuna mutlu olacaktır. Orada derin bir teknik açıklama var, İstanbul halkına. Nerdeyse 1,6 katrilyonluk yanlış yatırımın önünü keserek, doğru noktalara, doğru yatırımı yapacak yönetim olma marifetiyle yolumuza devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı da mutlu olacaktır bu tavrımızdan.

"Yanlış değerlendirmeler üzerine..."

İBB'nin internet sitesi üzerinden yapılan basın açıklamasında ise "Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin temel atma töreninin iptal edilmesinin ardından yapılan bazı yanlış değerlendirmeler üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği doğmuştur" denilerek özetle şu ifadeler kullanıldı:

"Farklı bölgelerde atık tesisi planları mevcut"

Bir önceki İSKİ yönetimince yapılması planlanan Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesi iptal edilmiştir. İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden oluşan bir bilim heyetinin raporu da projeye gerek olmadığını ayrıntılı bir şekilde ortaya koymuştur. Ayrıca, halen farklı bölgelerde İleri Biyolojik Arıtma tesisleri yapımı planlanmış bulunmaktadır.

"2 bin ağacın kesilmesine neden olacaktı"

Hiçbir atık su master planında yer almayan, bilimsel raporların yersiz, gereksiz ve riskli bulduğu1,5 milyar (1,5 katrilyon) liralık bu israf projesi aynı zamanda 75 bin metrekaresi yeşil alan olan çevrede, çoğu anıt ağaç niteliğindeki 2 bin ağacın kesilmesine de neden olacaktır.

AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı! AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı!

"Milletimizin vicdanına havale ediyoruz"

İBB ve İSKİ yönetimi bütün bunlara seyirci kalmamış ve bu bilimdışı, 'gayri iktisadi yatırıma' geçit vermemiştir. Bilimsel raporlar ve gerçekler ortada iken, Silahtarağa projesine yönelik ısrarın, eksik ya da çarpıtılmış bilgilerle yapılan kamuoyu yönlendirme faaliyetlerinin çevresel kaygılar dışında bir motivasyonu olup olmadığı konusunu milletimizin vicdanına havale ediyoruz.

Çok sayıda atık tesisi inşaatı sürüyor

İBB'den yapılan basın açıklamasında ayrıca devam eden ve planlanan projeler başlığı altında Paşaköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi İnşaatı (3. aşama devam ediyor), Başakşehir İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Sarıyer Gümüşdere Uskumruköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Tuzla Atıksu Arıtma Tesisi Çamur Yakma Sistemi ve İkitelli İçme Suyu Arıtma Tesisi 3. Kademe İnşaatı olduğu bilgisi paylaşıldı.

Erdoğan ne demişti?

81 ilde eş zamanlı olarak 11 milyon fidanın dikildiği 'Geleceğe Nefes' projesi töreninde konuşan Erdoğan, İmamoğlu'nun yaptığı temel atmama töreni için, "Hizmet bir vizyon işidir. Bazıları önüne gelen projeleri bile hayata geçiremiyor. Birileri, bir önceki dönemde hazırlıkları tamamlanan ileri biyolojik arıtma tesisi yatırımı için, şu gaflete bakın, 'temel atmama töreni' yapıyor. Bunlar temel atma ve açılış töreni gibi işlere zaten yabancılar" demişti.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürmüştü:

Ben temel atma törenine değil açılışlara giderim. O benim prensibim. Bunların yaptığına bakın temel atmama töreni. Tıynetlerine, karakterlerine uygun şekilde temel atmama töreni düzenlemişler. Ülkeye ve millete hizmet bunların bünyesine ağır gelir. Onun için kendilerine yakışanı yapmışlar. Şimdi vatandaş orada koku başlayınca sokağa döküldü. Aslında bu yaklaşımın adı İstanbul'u gelecekte yeniden kokuya, pisliğe, perişanlığa mahkum etmektir. İstanbul'un ne olduğunu, nereden geldiğini, bugün nerede durduğunu, gelecekte nereye gittiğini bilmeyen bir zihniyetin yapılan ve yapılmak istenen işleri anlamasını beklemek beyhudedir.