Usta Tarihçi İlber Ortaylı, Biz10 TV'de Pelin Batu'nun konuğu oldu. Avrupa'daki arşivleri inceleme hayali olduğunu, yakın zamanda bu hayali gerçekleştirmek üzere harekete geçeceğini bildirdi. Restorasyon çalışmalarını eleştiren Ortaylı, şehrinin tarihine sahip çıkamayanlara sitem etti ve "Şehrine sahip çıkamayanlarla aynı yerde niye yatayım ki?" dedi.

Atatürk anıtına saldırı! Alçaklık bitmiyor Atatürk anıtına saldırı! Alçaklık bitmiyor

"Yakında gideceğim buralardan"

Şu anda buradaki arşivlerle uğraşmak zorunda kaldığını, bir yandan kitap yazarken bir yandan da söyleşi ve konferanslara katıldığını söyleyen usta isim, burada vakit bulamadığını ifade ederek "Yakın zamanda gideceğim buralardan" dedi. Ülkede restorasyon yapmayı bilen olmadığını ifade eden Ortaylı, "Düşün ki bütün restorasyonları belirli bir yer yapıyorsa ve orası Türkiye'deki mimari mirasın çok azını barındıran bir bölgeyse orada zaten gelişmenin, bilgi edinmenin mümkün olmadığını anlarsın" dedi.

"Şehrine sahip çıkamayanlarla aynı yerde niye yatayım ki?"

"Tarihi yok ettirenlere bakacaksın" diyen Ortaylı, İstanbul'daki restorasyonlara sessiz kalan ve "şehrine sahip çıkamayanlar" olarak nitelendirdiği kesimden uzaklaşmak istediğini dile getirdi. "Sen İstanbullu musun? Senin burada mezarın var mı? diyorlar. Çok şükür yok, olmayacak da. Böyle heriflerle aynı yerde yatmam. Şehrine sahip çıkamayan insanlarla niye ben aynı yerde yatayım ki?" diye sitem etti.