Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nın atıl depo sahaları bölgesini kiralamak için açtığı ihalede İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) elendi.

Eski Okçular Vakfı müdürü ihaleyi kaptı

İhale eski bir İBB çalışanı da olan Okçular Vakfı'nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder'e ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi'ne verildi.

İBB, ihaleye 4 şirketle katıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de katıldığı ihaleye toplam 4 şirket katılmıştı. Hezarfen Danışmanlık şirketi ihalede aylık 300 bin TL teklif sunarken, İBB iştiraki 4 şirket ise ihalede aylık 100 bin TL teklif sunmuştu.

Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi Okçular Vakfı'nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan 33 yaşındaki Hüseyin Avni Önder'e ait.

"İBB hukuksuzca elendi"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB iştirak şirketlerinin Haydarpaşa ve Sirkeci ihalelerinden hukuksuzca elendiğini söyledi.

İmamoğlu'nun açıklaması şu şekilde:

"İhaleye davet edilmedik"

Bugün saat 17.00 sularında, bizim hiçbir şekilde davet edilmediğimiz bir toplantıda, içeride kim olduğu belli olmayan, daha düne kadar Büyükşehir Belediyesi'nin bir çalışanı olan, 3 bin lira maaş alan, daha önce de bir vakfın da geçmişte genel müdürlüğünü yapmış bir şahsa ait olan bir şirkete, İstanbul'un en kıymetli, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının arka planındaki kullanım alanlarını, ticari faaliyet yapılmamak üzere 350 bin lira bedelle, bizden habersiz, sözüm ona bir bahaneyle bizim ihaleye girmemizi engelleyerek bizden habersiz verdiler.

"Yasal yollara başvuracağız"

Kınıyorum! gereğini yapacağımı bütün vatandaşların huzurunda söz veriyorum. Sebebe bakar mısınız, komedi. Şartnameye göre böyle bir zorunluluk olmadığı halde ihaleye giren 4 belediye şirketinin de ayrı ayrı iş deneyim belgesi olmadığı için elenmişiz. Bakın yasal yollara hemen başvuracağız.

"Daha düne kadar 3 bin TL maaş alanlar..."

Ya kardeşim konsorsiyum nedir? Eksikler tamamlansın diye yapılır. Bahaneye bakar mısınız? 4 şirketin de ayrı ayrı iş deneyimi olmadığı için. Daha dün belediyede 3 bin lira maaşlı, 10 bin lira sermayesi olan şirketin deneyimine güvenenler, bizim koca Kültür AŞ'nin deneyimini hafife alıp diğer şirketlerden de ayrı ayrı bahane üretiyorlar.

"Hakkımızı öyle bir arayacağız ki..."

İkinciye geçelim. Ortaklık sözleşmemizi uygun bulmayan kurul, 15 gün önce bizim ihaleye girmemizde hiçbir engel bulmadılar. 15 günde değişen neydi? Motivasyonunuz. Bakın içinde kim varsa, o salonda bulunanlardan başta olmak üzere hakkımızı öyle bir arayacağım ki siz de bunu göreceksiniz.

"Yeni Türkçe şartnameye aykırıymış"

Ben hala motivasyonunuzu anlamış değilim. Bu konuda kılını kıpırdatmayan Bakan'a da sesleniyorum. Bir komiklik daha paylaşacağım. Müşterek ve müteselsilen yerine ortaklaşa ve birlikte demişiz. Yani biri eski Türkçe, biri yeni Türkçe. Bu şartnameye aykırıymış.

Hüseyin Avni Önder kimdir?

İhalede en yüksek teklifi veren Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi’nin sahibi Hüseyin Avni Önder aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da yönetiminde oldu Okçular Vakfı'nın (Tekkesi) eski genel müdürü. AK Parti'nin gençlik kollarında yetişen Önder bir süre İstanbul Belediyesi’nde de çalıştı. Daha sonra ticarete atılan Önder 2017 yılında 10 bin TL sermaye ile Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi'nin 2018 yılında ise 200 bin TL sermaye ile Guguk Doğa Sporları Limited Şirketini kurdu. 

"Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nın önünde beklerim"

İBB Başkanı geçtiğimiz gün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Haydarpaşa Garı ve Sirkeci Garı'nın işletme ihalesinin İBB'ye verilmemesi için başlatılan özel girişimler neticesinde İBB'nin ihalede saf dışı bırakılması durumunda Haydarpaşa ve Sirkeci Garı önünde bekleyeceğini söylemişti.

Atatürk anıtına saldırı! Alçaklık bitmiyor Atatürk anıtına saldırı! Alçaklık bitmiyor

"İhaleyi iptal edin"

"İhaleyi iptal edin ve İBB'ye verin" çağrısı yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şunları ifade etmişti:

Eğer 'iş sarpa sarıyor biz bu ihaleyi iptal edelim başka bir yöntemle başka birine vermeye çalışalım' arayışındaysalar ben Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nın kapısının önünde bekleyeceğim. Bu süreç mühimdir. İdari yozlaşmanın geldiği noktadır. Bu işi İBB'ye vermezler başka bir arayış içine girerlerse bakandan yetkililerin tamamına şaibe damgasını vurur. Yanlıştan dönsünler. Ya bakan bunu düzeltsin ya da Cumhurbaşkanı sürece müdahale etsin. O firmanın şu an ihaleye devam etmesi yanlıştır. Çok net.

Sunay Akın'dan Ekrem İmamoğlu'na Haydarpaşa desteği

Ekrem İmamoğlu'nun, İBB'nin hukuksuzca ihaleden elenmesi halinde Haydarpaşa ve Sirkeci Garı önünde bekleyeceği söylemesinin ardından ünlü şair ve yazar Sunay Akın'dan destek geldi. Akın, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Ben de oradayım, bir İstanbullu olarak... "Memleketimden İnsan Manzaraları"nı okuruz..." ifadelerini kullanmıştı.