Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'da başlayan iç savaş, General Halife Hafter güçleri ile Trablus merkezli hükümet güçleri arasında devam ediyor. İki taraf savaşta ilerleme kaydedemeyince, savaş teknolojik alanlara kaydı. Taraflar, teknolojik savaş silahlarına yöneldi.

Taarruz başladı, binlerce kişi evini terk etti

Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan destekli Hafter komutasındaki kuvvetler bir olarak Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye ve Trablus merkezli hükümete karşı saldırıya geçti. Bu saldırılarda en az bin kişi öldü, 120 bin kişi ise evini terk etmek zorunda kaldı.

İnsansız hava araçlarına yöneldiler

Savunma uzmanı Arnaud Delalande'nin verdiği bilgilere göre, hava gücünde geri kalmak istemeyen Hafter ve Trablus merkezli hükümet, İHA'lara yöneldi. Hafter, büyük müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri sayesinde Çin yapımı Wing Loong İHA'lara sahip. Diğer tarafa İHA teminini Ankara'daki Türk dronelar sağlıyor.

Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim

İki taraf da, İHA'ları ve yönetildikleri merkezleri imha etmeye çalışıyor. Bu nedenle Hafter kuvvetleri tarafından Mitiga'ya yoğun hava saldırıları düzenleniyor.

İHA'lar hükümet kuvvetlerinin zayıflatılmasında önemli rol oynuyor

Savunma uzmanı Arnaud Delalande, gerçekleştirilen saldırılarla ilgili olarak, "İki tarafın sponsorları Ankara ve Abu Dabi'nin savaşa doğrudan angaje olduğunu gösterir hale geldi." dedi.

Emekli general Ahmad al-Hasnaoui'in yaptığı açıklamalara göre ise,  Hafter tarafında kara güçlerine destek veren İHA'ların Trablus merkezli hükümet kuvvetlerinin zayıflatılması ve ikmal güçlerinin düşürülmesinde önemli rol oynadığını belirtti.