Türkiye üzerinden deniz yoluyla Yunanistan'a ulaşan göçmen sayısı son haftalarda büyük artış gösterdi. Yunanistan'ın Midilli adasına dün öğleden sonra 13 botta tam 546 göçmen ulaştı. Yunanistan, Atina'daki Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Denizin ortasında kalan bir bottan kurtarılıp Midilli'ye getirilen 32 göçmenle birlikte sayı 578'e çıktı. Ayrıca Kos Adası ve Dedeağaç'ta 65 göçmen daha yakalandı ve toplam sayı 643 oldu.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, perşembe günü Yunanistan'a ulaşan göçmen sayısının 2016'dan beri kaydedilen en yüksek sayı olduğunu vurguladı. Örgüt, yakalanan göçmenlerin, kapasitesi 3 bin olan ancak şu anda 11 bin kişinin barındırıldığı Midilli adasındaki Avrupa'nın en büyük göçmen kampı Moria'ya götürüleceğini belirtti.

AVRUPA'NIN EN KALABALIK GÖÇMEN KAMPI: MORİA

İnsan hakları kuruluşları, Midilli Adası'ndaki Moria Göçmen Kampı'ndaki şartları 'aşırı kalabalık, güvensiz ve insani olmayan' olarak nitelendiriyor. Bu ay kampta yaşanan bir kavgada bir Afgan hayatını kaybetmiş ve 2 kişi de yaralanmıştı.

Yunanistan'a göçmen akışı 2015'te en yüksek seviyeye çıkmış ve 2016 yılı mart ayında Türkiye-AB arasındaki göçmen anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle düşmeye başlamıştı. Ağustos ayında ise Yunanistan'a aylık bazda ulaşan göçmen sayısı 7 bin ile son 3 yılın rekorunu kırdı.

5 yaşındaki Zeynep'in kahreden ölümü...15 gün sonra ölümüne neden olan sürücüye tahliye! 5 yaşındaki Zeynep'in kahreden ölümü...15 gün sonra ölümüne neden olan sürücüye tahliye!

Yunanistan'da şu an kamplarda 25 bin göçmenin tutulduğu ve bu sayının da son 3 yılın rekoru olduğu kaydedildi. Göçmen kamplarının her birinin kapasitesinin 2-3 katı üzerinde olduğu bildiriliyor.

TÜRK BÜYÜKELÇİ: 2016'DAKİ ANLAŞMAYA BAĞLIYIZ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) Yunanistan Temsilciliği Sözcüsü Boris Cheshirkov, "Bu bizim için sürpriz oldu. 2016 yılından beri aynı anda bu kadar geliş görmedik" dedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Atina'daki Türk Büyükelçisini çağırarak ülkesinin rahatsızlığını iletti.

Türk Büyükelçisinin görüşmede Türkiye'nin 2016 yılındaki AB ile yapılan göçmen anlaşmasına bağlı olduğunu ve bu konuda Ankara'nın politikasının değişmediğini Yunanlı muhatabına ilettiği kaydedildi.