Türkiye, NATO'da Baltık ülkeleri ve Polonya'nın savunması için hazırlanan planı kabul etti. Litvanya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin Baltık ülkeleri için yapılan NATO savunma planını onaylamayı kabul ettiği" ifade edildi.

Baltık ve Polonya planı yenilendi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Londra'daki NATO zirvesinin kapanışında yaptığı basın açıklamasında, "Baltıklar ve Polonya savunma planı yenilendi" ifadelerini kullandı. Stoltenberg şunları söyledi:

"Askerlerimiz doğu sınırında hazır bekliyor"

Tüm müttefiklerimizi korumak için planlarımız mevcut. Daha fazla güçlerimiz de hazır bulunuyor. Baltık ülkeleri ve Polonya'da askerlerimiz doğu sınırında hazır bekliyor. İhtiyaç olursa daha fazla askerle müdahale edebileceğiz. İttifakın diğer bölgelerini savunmak için gerekli planlar da yenileniyor. Bugün de Baltık ülkeleri ve Polonya'nın planlarını yenilemiş bulunuyoruz. Baltık ülkeleri, Polonya'nın savunma planı yenilendi.

Ne olmuştu?

Zirve öncesinde, Türkiye'nin bu plana onay vermek için YPG'nin terör örgütü olarak tanınması şartını koştuğu ortaya çıkmıştı. Plan, Polonya'nın yanı sıra Litvanya, Letonya ve Estonya'yı olası bir Rus saldırısından korumayı öngörüyordu.

Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim

Erdoğan, YPG'yi şart koşmuştu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'ne katılmak üzere Londra'ya hareketi öncesinde, "NATO müttefiklerinin YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmemeleri durumunda Baltık Planı'na karşı çıkmaya devam edileceğini" söylemişti.

"NATO'daki dostlarımız şartımızı kabul etmezse..."

Erdoğan, dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: Bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, bizim NATO'daki dostlarımız eğer terör örgütü olarak kabul etmezse, kusura bakmasınlar, orada atılacak her türlü adımın karşısında oluruz.