Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen İklim Zirvesi'nde, iklim sorunlarının küresel bir konu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bu konuda ülkeler arasında işbirliği tesis edilmesi şarttır. BM Genel Sekreteri, ülkeleri iklim değişikliği konusunda mücadele etmeye, elini taşın altına koymaya davet etti. Türkiye bunun üzerine Kenya ve BM Habitat ile beraber Altyapı, Şehirler ve Yerel Eylem Çalışma Grubu'nun eşbaşkanlığını yürütüyor. Bu çalışma grubu iklim değişikliği ile mücadelede somut etkilerini günlük hayatta da göreceğimiz kritik bir alanı teşkil ediyor. Türkiye iklim değişikliği ile başarılı mücadele için evvela yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerektiğinin farkındadır.

"Türkiye bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumundadır"

Son 17 yıldır başbakan ve cumhurbaşkanı olarak hizmet ettiğini söyleyen Erdoğan, İstanbul’la beraber 81 ilin tamamında doğalgaz kullanımının yaygınlaştırıldığını belirterek, "Türkiye bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumundadır. Halıhazırda elektriğin yüzde 30’dan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz." dedi.

Erdoğan ayrıca, yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023 yılında yaklaşık yüzde 39 seviyesine yükselteceğini bildirdi.

"Orman varlığını arttıran nadir ülkelerdeniz"

Erdoğan, konuşmasına orman varlığını arttıran nadir ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu vurgulayarak son 10 yılda 4 milyardan fazla fidan dikildiğini söyledi. 11 Kasım'da 11 milyon fidan daha dikileceğini söyleyen Erdoğan, ormanlık alanların toplamını yüzde 30'a çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi. Erdoğan, trafik sorununa müdahale etmek ve sera gazı salınımını düşürmek adına yeni metro hatları inşa edeceklerini de söyledi.

"Sıfır Atık Projemizi bütün Türkiye’ye yaygınlaştırıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İklim Zirvesi'ndeki konuşmasına projelerden bahsederek devam etti:

Demiryolunun toplam yük taşımacılığı içindeki payını yüzde 5’den yüzde 10’a, yolcu taşımacılığındaki payını yüzde 1’lerden yüzde 4’e çıkarmayı hedefliyoruz. Hızlı tren hatlarımızı 5 bin 600 kilometreye taşıyacak şehir içi raylı sistem uzunluğunu ise yüzde 50 civarında artıracağız. Marmaray ve Avrasya Tüneli gibi tarihi nitelikteki projelerimizi hayata geçirdik. Ülkemiz genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı; hava, su, toprak kalitesinin iyileştirilmesi için önemli gelişmeler kaydettik. Uygulamaya koyduğumuz bir düzenleme ile ülkemizdeki plastik poşet kullanım oranını dörtte üç oranında düşürdük. Eşimin öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi tüm şehirlerimizde ve kurumlarımızda hızla benimsendi. Sıfır Atık Projemizi bütün Türkiye’ye yaygınlaştırıyoruz. 2023 itibarıyla yaklaşık 400 bin binada sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. Atıklardan geri kazanım oranını yüzde 13’den 35’e taşıyacağız.

 

AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı! AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı!

Erdoğan ayrıca, 2023 yılında, bin kilometre olan bisiklet yollarını 4 bin kilometreye çıkaracaklarını belirterek, "Kalkınma hedeflerimizden vazgeçmeden iklim değişikliği ve afetlere karşı dayanıklılığa yönelik politikaları hayata geçiriyoruz." dedi.