Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı! Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı!

Onlarca alanda farklı çalışmalar yapan insanlık, bazı bölgelerde toplanmayı bazı konularda da önlem almayı ciddi bir takıntı haline getirdi. Bu haklı takıntı ülkelerin bakanlıklarının direktifleriyle ortaya çıkmış olmasına rağmen bazı sivil toplum kuruluşları kendi çaplarında daha fazla önlem alabilmek için yeni çalışmalar yapmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de cemevlerinin bir süreliğine ibadete kapanması.

Cem evlerinde yapılan ibadet şekillerinde ve insanların birbirlerine karşı göstermiş olduğu samimi davranışlardan dolayı ve bulaşma durumunun engellenmesinin zor olabileceğini öngören cemevi yetkilileri bir süre bu mekanlardaki ibadetlerin ertelenmesi gerektiği kanısına vardı. Cemevlerinde samimiyet, hizmet, görev ve hareketliliğin çok olması, salgına yenilmiş bir hastanın hızla onlarca kişiyi hasta etme potansiyelinin olması bu toplumun bir süre aynı ortamda olmasını ne yazık ki engelliyor.

Genel olarak bakıldığında cemevleri çok küçük mekanlar olmasa da orada ibadet etmeyi, eş dost ile hoş kelam etmeyi seven bireylerin akın akın ziyaret ettiği yerler olarak bilinirler. Hem bireysel insan yoğunluğunun fazla olması hemde oldukça hareketli yerler olmasından dolayı verilen bu kararı ajans olarak doğru buluyor ve desteklediğimizi bildirmek istiyoruz. Peki hiç bilmeyenler için Cemevi’nin ne olduğundan kısaca bahsedelim ve haberimizi sonlandıralım.

Cemevi Nedir?

Cem kelime anlamı olarak toplanma bir araya gelme anlamları taşır. Alevilik ve bektaşilikte “Erkan” olarak adlandırılan Cem adı verilmiş olan toplantılarla gerçekleştirilir. Birbirinden farklı türüne ve liderlerin taleplerine göre değişebilen fakat genel olarak mürşitlik, rehberlik, zakirlik, farraşlık, sakkâlık, peykçilik, bekçilik, gözcülük, meydancılık, sofracılık, çerağcılık, pervanelik gibi on iki hizmet yerine getirilir.

Cemevleri İbadethane Midir?

İbadethaneler ile belli amaçlar için bir arada toplanılan yerleri birbirine karıştırmamak gerekir. Cemevleri insanların belirli bir yol için beraber hareket ederek, belirli kurallar ve edep kültürüne uyarak ilerledikleri ve inançları doğrultusunda hareket ettikleri yerlerdir. Dini mekanlardandır fakat ibadethane değildir.