Yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine giren Şırnak'ın Cizre Belediyesi'ne kayyum atandı. HDP'li Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ görevden alınırken, yerine kayyum olarak İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu atandı.

Seçimleri yüzde 77 ile kazanmıştı

Zırığ, görevinden uzaklaştırılmasının gerekçesi ise yargılandığı bir dava ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan soruşturma oldu. Zırığ, belediye seçimlerini 31 Mart Yerel Seçimleri'nde yüzde 77'lik oy oranı ile kazanmıştı.

Görevden alınan eski Cizre Belediye Başkanı Mehmet Zırığ

Geçici uzaklaştırma kararı tebliğ edildi

Hakkında alınan görevden uzaklaştırma kararına dair tebligatı teslim etmek üzere polisler sabah erken saatlerde Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ'ın ikametgahına gitti. Ancak Zırığ'ın ikametinde olmamasından dolayı tebligat muhtara bırakıldı. Tebligatta, Eşbaşkan Zırığ hakkında alınan 'geçici uzaklaştırma' kararının gerekçesi olarak yargılandığı bir dava ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan bir soruşturma gösterildi.

Örgüt propagandasından soruşturma başlatılmıştı

2018 yılında açılan, Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'örgüt üyeliği' iddiasıyla yargılandığı devam eden bir dava dosyası bulunan Eşbaşkan Zırığ hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı da geçtiğimiz günlerde sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 'suç ve suçluyu övmek' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla soruşturma başlatmıştı.

Görevinden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, yargılandığı dava ve hakkında açılan bu soruşturma dosyasına gerekçe göstererek Zırığ'ın 'geçici tedbir olarak' görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Son alınan kararlarla birlikte kayyum atanan HDP'li belediye sayısı 13'e yükseldi.

Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim

Belediyeye giden yollara polis barikatı

Dün sabah saatlerinden itibaren Belediye Hizmet Binası’na giden tüm yollar polis barikatlarıyla kapatıldı. Bir grup polis ise, belediye araç istasyonuna gidip çöp araçlarının çıkışına izin vermedi. Dışarıdaki araçların ise istasyona geri getirilmesini istedi. 

Kayyumu protesto ettiler

Cizre Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Zırığ'ın görevinden uzaklaştırılıp, yerine ilçe kaymakamının kayyum olarak atanması protesto etmek üzere HDP ilçe binası önünde toplananlara polis müdahale etti.