Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından demiryolu ile birbirine bağlayan Marmaray hattı, ilk kez yük treni taşımacılığında kullanıldı. Tarihte ilk kez Çin'den yola çıkan bir yük treni, Marmaray'dan geçerek kesintisi olarak Avrupa'ya yolculuk yaptı.

21 vagonlu tren iki parçaya bölündü

Çin'den yola çıkan yük treni Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ardından Türkiye'ye giriş yaparak Ankara'ya ve ardından İstanbul'a geldi. Asya yakasından Avrupa yakasına ise Marmaray ile geçti. Konteynerlerin Avrupa kıtasına geçişi, iki parça halinde gerçekleştirildi. Konteyner yüklü 21 vagon, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na ait bir lokomotif tarafından, kalan kısmı da Çin'den yola çıkan lokomotif aracılığıyla çekildi.

AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı! AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı!

İşte o anlar:

Xian'dan Prag'a kesintisiz yolculuk

Trenin rotasında Türkiye'nin ardından Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti bulunuyor. China Railway Express treni, Çin'in Xian şehrinden başlayan yolculuğunu Prag'da tamamlayacak.

1 aydan 18 güne düştü

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının devreye alınmasından önce 1 ay süren yük taşıma süresi 12 güne indi. Marmaray'ın bu hatta entegre olmasıyla birlikte Çin ve Çek Cumhuriyeti arasındaki yük taşıma süresi 18 güne düştü.