Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 1. ölüm yıl dönümünde katledildiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde, yluslararası sivil toplum kuruluşları, düşünce platformları ve insan hakları örgütleri tarafından anma etkinliği düzenleniyor.

Anma töreni, Kaşıkçı'nın başkonsolosluk binasına girdiği saat 13.14'te saygı duruşuyla başlayacak, katılım gösterenler birer konuşma yapacak. Törene Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ve Kaşıkçı'nın arkadaşları da katılacak.

Cemal Kaşıkçı Kimdir?

Cemal Ahmet Kaşıkçı 13 Ekim 1958'de Suudi Arabistan'ın Medine kentinde dünyaya geldi. İlk ve orta eğitimini Suudi Arabistan'da tamamladı. 1985 yılında ABD'deki Indiana State University'den mezun olduktan sonra ülkesine dönerek gazetecilik yapmaya başladı. Nisan 2007'de Cemal Kaşıkçı, ikinci kez yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladığı Al Watan'dan 17 Mayıs'ta istifa etmek zorunda kaldı. Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyi başkanı ve Suud Kraliyet Mahkemesi başkanı tarafından yazdığı eleştiri yazılarından sonra tepki görünce, 18 Eylül 2017 tarihinde Suudi Arabistan'dan kaçtı.

59 yaşındaki gazeteci, katledilmeden kısa bir süre önce Hatice Cengiz ile nişanlanmıştı. Kaşıkçı'nın 4 çocuğu da yetim kaldı.

Kaşıkçı cinayetindeki ses kayıtlarını dinleyenler ürperiyor

Kaşıkçı'ya mezar olan konsolosluk, Türkiye istihbaratı tarafından dinleniyordu. Ortaya çıkan ses kayıtlarında, cinayetin planlama ve gerçekleştirilme aşamaları bir bir kaydedildi. Söz konusu kayıtlar, çok az kişi tarafından dinlendi.

Ses kayıtlarını dinleyen nadir kişilerden İngiliz hukukçu Barones Helena Kennedy, ses kaydının kan dondurduğunu vurgulayarak kayıtta Kaşıkçı'nın infazını gerçekleştiren timin güldüğünü duyduğunu söyledi. Kennedy, "Bir kişinin sesini dinlemenin dehşeti, o kişinin sesindeki korku ve yaşanan bir olayı dinliyor olmanız... Bunların hepsi ürpermenize neden oluyor. Bu adamın içeri gireceğini, öldürüleceğini ve parçalara ayrılacağını bilerek orada bekliyorlar." dedi.

Kaşıkçı'nın cenazesi nerede?

Gazetecinin katledilişinin üzerinden bir sene geçmesine rağmen, Kaşıkçı'nın cenazesinin nerede olduğu hala bilinmiyor. Geçen süre zarfında, cinayetle ilgili birçok bilgi edilmesine rağmen, gazetecinin cesedine ne olduğuna dair resmi bir açıklama yapılmadı. 

Cumhuriyet'le ilgili yeni iddia! Rüşvet 10 milyon mu? Cumhuriyet'le ilgili yeni iddia! Rüşvet 10 milyon mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Medine'ye gömülmeyi vasiyet eden Kaşıkçı ile ilgili olarak, "Öldürüldüğü ayan beyan ortada da nerede, bu cesedi göstermeniz lazım." demişti.

Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı da, "Ne olursa olsun ailesi, babalarının bir mezarının olmasını istiyor. Dostları Cemal'in bir mezarının olmasını istiyor. O cenazeyi geri verin. Bizim Türk Arap Medya Derneği olarak talebimiz budur. Evet, itiraf ettiniz, biz dostları ve ailesi olarak Cemal'in cesedini istiyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

Cesede ne yaptılar?

Kaşıkçı'nın vahşice öldürülmesiyle, cinayet sonrasında yaşananlara ilişkin birçok iddia öne sürüldü. Konuya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşmada, gazetecinin boğularak öldürüldükten sonra cesedinin parçalara ayrılarak yok edildiği bilgisi verildi. Bilginin ardından, cesede ne olduğuyla ilgili hiçbir açıklama gelmemesi sebebiyle birçok teori ve tahminde bulunuldu.

İnfaz ekibinin, cinayetten sonra cesedi bölerek yanında getirdikleri malzemelerle cesedi erittikleri iddiaları öne sürülmüştü