Yaşanan ekonomik buhranın ardında  Türkiye'deki çiftçiler zor duruma düştü. Kimi çiftçi borcunu ödeyemez duruma gelirken kimisinin de evine haciz gitti ve vatandaşın canlı hayvanları icradan dolayı satışa çıkarıldı. 2018 yılında 231 adet büyükbaş hayvan icradan dolayı satışa çıkarılırken bu rakam 2019 yılının daha ilk çeyreğinde yüzde 32 artarak 306 rakamına ulaştı. Geçen yılın ilk çeyreğine oranla icradan satışa çıkarılan büyükbaş hayvan sayısı yüzde 32 artış gösterdi. 

Türkiye yayınlanan verilerle son günlerde üretim sektörünü konuşuyor. Tarım sektöründeki üretimin durma noktasına gelmiş olması ise vatandaşın gündeminde. Sözcü'den Derin Gökçe'nin haberine göre, TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin de Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.33 arttığını açıkladı. Yem fiyatları, artan maliyetler derken Türkiye’de çok sayıda çiftçi borcunun ödeyemez duruma geldi. Kimisinin tavukları haczedilirken kimisinin de atına haciz konuldu. Haciz konulan canlı hayvanlar açık artırma usulüyle satışa çıkarıldı. 2019 yılının ilk çeyreğinde 19 adet icralık dosya bulunuyor. Toplam 445 adet hayvan icralık ve açık artırma usulüyle satışa çıkarıldı. Bunlar sırasıyla şöyle; 1 adet yarış atı, 138 adet küçükbaş, 306 adet büyükbaş hayvan...

Çiftçiler kredilerin altından kalkamıyor

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’deki çok sayıda çiftçinin borcunun ödeyemediğinine işaret ederek, yapılması gereken en önemli adımın süt fiyatlarının artırılması olduğunu söyleyerek devam etti “Canlı hayvanlara haciz işlemlerinin bu yıl içerisinde bu kadar artmasının öncelikli sebebi çiftçinin borcunu ödeyememesi. Çünkü hayvanlar ithal edilirken kredi kullandırılıyor. Daha sonra çiftçiler bu kredinin altında ezilip ödeyemiyorlar” dedi.

Sebze fiyatlarını konuşurken 'hayvancılığı' akıldan çıkarttık

Üreticilerin yeme para veremediğinden yakınan Yıldırım, “Çiftçinin ürettiği süt para etmiyor. Bu nedenle çiftçi borcunu ödeyemiyor. Biz patates soğanla uğraşırken, hayvancılığı göz ardı ettik. Hayvancılığın kalkınması için süt politikasının doğru yapılması gerekiyor. İnanın borcunu ödeyemeyen çok sayıda çiftçi hapis yatıyor. “ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'le ilgili yeni iddia! Rüşvet 10 milyon mu? Cumhuriyet'le ilgili yeni iddia! Rüşvet 10 milyon mu?

Canlı hayvanların hacizlerinde büyük bir artış var

icraburada.com Genel Müdürü Caner Çakı da konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Tüm Türkiye genelindeki icra ihalelerinin yayını yaptıklarını söyleyen Çakı, “Taşıt ve gayrimenkul ihalelerinin dışında birçok farklı ürünün satışı gerçekleşmektedir. Bu satışlardan biri olan icradan canlı hayvan satışları ile sık sık karşılaştığımızı söylemek yanlış olmaz. Özellikle son dönemlerde bu sayının daha da arttığını ifade etmek isterim. Canlı hayvan satışlarının geneline baktığımızda büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve az da olsa yarış atlarının icralık olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye genelinde ise besiciliğin yaygın olduğu iller bu konuda ilk sıralarda yer almaktadır.”dedi.

Genel Müdür Caner Çakı Canlı hayvan bakımının zor olması nedeni ile satışlarının en hızlı şekilde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.