Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD heyetiyle yapılan görüşmenin ardından çıkan ateşkes kararına ilişkin açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, "Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık" dedi.

"Harekata 120 saat ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değil"

Kararın ateşkes olmadığını belirten Çavuşoğlu, "YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için operasyona 120 saat ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir, ateşkes iki meşru taraf arasında yapılabilir" diye konuştu. Çavuşoğlu, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadele ettiğini de söyledi.

"Durma değil, ara verme"

Çavuşoğlu, açıklamasında "120 saatlik bir ara verme var, durma değil, ara verme" ifadesini kullanırken, operasyonların durmasıyla birlikte ABD'nin mevcut yaptırımları kaldıracağını söyledi.

Bakanın açıklamasında varılan anlaşmaya göre YPG'nin elindeki ağır silahların ABD tarafından alınacağı belirtildi.

Çavuşoğlu'ndan mektup açıklaması

Çavuşoğlu, Trump'ın mektubunu da eleştirerek, "Cumhurbaşkanımız Trump'ın mektubundaki seviyeye inmez" diye konuştu. Bakan, mektup için şunları söyledi: Cumhurbaşkanımızın bu seviyeye indiğini hiçbir zaman görmedik. Bu seviyenin en iyi cevabını da Amerikan halkının kendisi vermiştir.

"İstediklerimiz aldık"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

-İstediklerimizi aldık.

-Böylelikle ABD tarafı harekatımızın meşruiyetini kabul etmiş oldu.

-YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık.

-PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ateşkes iki meşru taraf arasında yapılır.

-YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için harekata ara veriyoruz. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.

-YPG unsurları çıktıktan sonra biz ancak harekatı durdurabiliriz. 

-Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız.

-Diğer bölgeler için Rusya ile görüşeceğiz.

AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı! AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı!

-Her liderin bir mizacı var. Pence’in mizacı bize göre biraz fazla ciddi duruyor. Her şey açık açık konuşarak başladı. kaygılar anlatıldı ve bir netice alındı.

-Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra, DEAŞ ve PKK'dan temizlediğimiz alanlara şu ana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü.

-Mektubun üslubuna Amerikan toplumu cevap veriyor, "Biz böyle bir seviyesizlik görmedik" diyerek. Seviyeyle ilgili en iyi cevabı Amerikan halkı vermektedir.

-Devlet işi ciddi bir iştir. Cumhurbaşkanımız, Trump’ın mektubundaki seviyeye inmeyecektir.

Pence: YPG, bize bölgeden çıkma güvencesi verdi

ABD Başkan Yardımcı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri 4 saatlik görüşme sonrası açıklama yaptı.

Pence'nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

-Bugün size gururla şunu bildirmek istiyorum. ABD Başkanı Donald Trump Türkiye'ye müzakere çağrısında bulundu. Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, ABD ve Türkiye Suriye'de ateşkese karar verdi. Barış Pınarı operasyonuna ara verilecektir. 

-ABD, YPG'nin güvenli bölge dışına çıkarılmasını sağlayacak. Daha sonra Türkiye operasyonu tamamen sona erdirecektir. 

-Türkiye, Kobani'ye yönelik herhangi bir operasyonda bulunmamayı kabul etti. 120 saat boyunca ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesini sağlayacak. Bu bittikten sonra Türkiye kalıcı bir ateşkesi kabul ediyor.

-ABD ve Türkiye birlikte çalışacak. YPG, bize bölgeden çıkma güvencesi verdi. Türkiye ve ABD, IŞİD'in Suriye'nin kuzeydoğusunda tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine vardı. 

-Kalıcı ateşkes uygulandıktan sonra şu an uygulanan ekonomik yaptırımlar geri çekilecek.

Dışişleri Bakanı Pompeo da, "Erdoğan ve Trump sorunu çözülmesi için önemli adımlar attılar" dedi.