Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menzil tarikatı şeyhi için başsağlığı mesajı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Menzil tarikatı şeyhi için başsağlığı mesajı...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kentsel Dönüşüm'de Yeni Yol Haritası'nın detaylarını açıkladı. Kurum, 3 temel ilke ve 4 ana başlıktan oluşan Kentsel Dönüşüm Anayasası'nın hazırlandığını bildirdi.

Kentsel Dönüşüm Anayasası geliyor

Her yıl 100 bini İstanbul'da olmak üzere 300 bin konutun kentsel dönüşümle yenileneceği bildirildi. Hazırlanan eylem planıyla acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutun en geç 5 yıl içinde dönüştürüleceğini aktardı. 

 Kentsel Dönüşüm Eylem Planı vatandaşın talepleri doğrultusunda hazırlandı

8 maddeden oluşan 5 yıllık Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın temel ilkelerinin "yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm" olduğunu bildiren Bakan Kurum, kentsel dönüşüm konusunda kapsamlı değişikliklerin hayata geçirildiğini belirtti. Kurum, eylem planının, vatandaşların kentsel dönüşüm konusundaki talepleri doğrultusunda hazırlandığını bildirdi. 

Kentsel dönüşüme dahil olan vatandaşlar mahallesinden ayrılmayacak

Yerinde dönüşüm ilkesine bağlı olarak, konut sakinlerinin kendi mahallesinde, komşularından ve alıştığı çevreden kopmayacağı şekilde kentsel dönüşüme katılacağını belirtti. Gönüllü dönüşüm maddesini ise, kentsel dönüşüme rızası olmayan vatandaşlar için baz aldıklarını ifade etti. Buna göre, vatandaşların mağdur olmaması için kentsel dönüşüme katılmak istemeyenlerin dönüşümden ayrı tutulduğunu dile getirdi. Hızlı dönüşüm ilkesinin ise, kentsel dönüşümün kısa sürede tamamlanması anlamına geldiğini bildirdi. 

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı 4 ana başlıkta gerçekleştirilecek

Bu 3 temel ilke çerçevesinde, kentsel dönüşüm bu 4 ana başlıkta gerçekleştirilecek:

  • Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüşümü
  • Sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüşümü
  • Tarihi kent merkezleri ve meydanların dönüşümü
  • Sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü

Kurum, bu kaidelere bağlı olarak, her şehir için kendine özgü bir Kentsel Dönüşüm Anayasası oluşturulacağını ifade etti.