NEO HABER MERKEZİ / SELİM URAL

İstanbul'un en nadide beldelerinden biri olan Adalar ile özdeşleşmiş atfaytonların sahipleri ve bazı Ada sakinleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün Adalar ilçesinde atlı faytonların kısmi de olsa kaldırılacağını açıklamalarının ardından, bu kararı protesto etmek için Büyükada'daki Saat Meydanı'nda bir araya gelerek basın bildirisi okudu.

Dernek ve platform üyelerinden ortak bildiri

İstanbul Adaları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği ile Ada, At ve Biz Platformu'nun organize ettiği eylemde, geçtiğimiz ay yapılan Adalar Ulaşım Çalıştayı'ndan atlı faytonlar kaldırılmamalı sonucu çıkmasına karşın Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedefadası'nda ulaşım amacıyla kullanılan atlı faytonların kaldırılma kararının uzun vadede Adalar'a zarar vereceği vurgulandı.

"Adalar'ı korumak her İstanbullunun görevi"

Adalar'ın geleneksel yapısının, gürültü ve görüntü kirliliği baskısına taviz vermeden, sakin belde özelliğinin korunmasının her İstanbullunun görevi olduğu ifade edilen bildiride, geçimini bu işten kazanan yüzlerce faytoncunun ve ailelerinin mağduriyet yaşamaması adına ne yapılacağı, Adalar'ın yasal ulaşım aracı olan atlı faytonun yerine getirilecek elektrikli araçların kazalara davetiye çıkaracağı ve kontrolsüz bir şekilde artacak araç sayısının kaosa neden olacağı belirtildi.

"Belediye fayton ehliyet kurslarını yeniden açsın"

İlçeye getirilmek istenen motorlu araçlı toplu ulaşım sisteminin, faytoncuları zora sokacağı ve atlı fayton ulaşımının yerine geçemeyeceğini aktaran dernek ve platform üyeleri, Adalar'daki atların daha iyi koşullarda çalışması için evvela yeni atların getirilmesi, daha sonra da belediyelerin faytonlara ruhsat ve plaka düzenlemesi, fayton ehliyet kurslarının tekrar açılması ve sıkı denetim ile mümkün olacağını kaydeden fayton sahipleri, hayvan hakları savunucularının bilerek veya bilmeyerek, Adalar'ın imara açılmasına giden yola birer tuğla döşediklerini vurguladılar.

"Faytoncular Meslek Odası'nın işlevselliği artırılsın"

Adalar'daki bu geleneğin İstanbul'un zenginliği olduğunu kaydeden Adalı at sahipleri, yerel yöneticilerin bu zenginliğe sahip çıkarak faytonculuk mesleğini korumaları ve yaşamasına destek olmaları gerektiğini ifade ettiler. Öte yandan okunan bildiride, Faytoncular Meslek Odası'nın da denetlenerek işlevselliğini artırılması talep edildi.

Protesto eyleminde pankart açtılar

Adalar'da ulaşım amaçlı faytonculuğun kaldırılmasını protesto eden dernek ve platform üyelerinin açtıkları pankartta ise şu cümleler yer alıyordu:

Sn. Belediye Başkanları;

Karşı kıyıda sabırsızlıkla bekleyen hızlı hoyrat, her şey ve her yeri tek tipleştiren, imar, motorlu akülü araç ve birçok çıkarın önünü iyice açıp, 'yollarını temizlemek' için, Adalar'ın atlı fayton sistemini değiştirmek yerine 1 Ekim'de kaldırıp, yavaş yaşamdan iyice uzaklaşarak, sizden öncekilerin yıllardır dayattığı politikaları, katılımcılığı esas almadan uygulayacak idiyseniz, neden size oy verdik?

Talan onlarla da devam edebilirdi! Yapmak yerine yıkarak mı her şey daha güzel olacak?

Atlı Faytonsever Adalılar

Adalar'da faytonculuğun kalkmasını inşaat lobisi mi istiyor?

Adalar'da bir süredir faytoncular ile hayvan hakları savunucuları arasında tartışmalar yaşanıyordu. Kamuoyunda birçok kez gündeme geldiği üzere hayvanseverler, atların haddinden fazla sürelerde, sağlıksız koşullarda, aç ve susuz bırakılarak çalıştırıldıklarını iddia ediyorlardı. Faytoncular ve Adalı at sahipleri, bu iddiaların arkasında büyük bir inşaat lobisinin olduğunu savunuyorlardı.

AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı! AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı!

Karantina ahırlarına el kondu, atlar tedavi edilemedi

Son on yıldır Adalar'ın yasal ulaşım aracı olan faytonlara yönelik hiçbir resmi düzenleme yapılmamasından mütevellit bir kaos yaşandığı, daha iyisinin yapılacağı vaat edilerek eski ahırların yıkıldığı ancak yerlerine yapılan ahırların, mevcut at sayısını karşılamadığı, karantina ahırlarına başka bir alanda kullanımak üzere el konulduğu, bu nedenle de atların tedavilerinin yapılamadığı veya aksadığı faytoncular tarafından ifade edilmişti. Bu ve benzeri aksiliklerin sonucu olarak Adalar'da faytonculuk işletmesinde ve atların bakımı konusunda bazı sıkıntıların yaşandığı faytoncular tarafından dile getirilmişti.

Önce faytonlar kalkacak, sonra imar izni çıkacak, daha sonra köprü yapılacak

Adalar'da geçimini faytonculuktan kazanan yüzlerce faytoncu, ilk etapta motorlu taşıtların serbest bırakılacağını, daha sonra ise doğayla iç içe olan Adalar'ın imara açılacağını, faytonculuğa karşı oluşturulan negatif algının arka planında büyük bir projenin olduğunu öne sürmüşlerdi. Rant peşinde koşan bazı müteahhitlerin Adalar'a göz diktiğini öne süren faytoncular, uzun vadede İstanbul'un Asya Yakası ile Adalar arasında bir köprü projesinin yer aldığını belirtmişlerdi.

Adalar'da atlar ormana salınırsa ölebilir

Hayvanseverlerin, faytonculuğun kaldırılarak Adalar'daki 1800 atın ormanlara salınması taleplerinin yanlış olduğunu belirten Adalı at sahipleri, bu atların vahşi doğaya uyum sağlayamayıp kısa sürede hayatlarını kaybedeceklerini vurguluyorlar.

"Faytoncular mağdur edilmesin"

Geçtiğimiz hafta faytonlarla ilgili açıklamada bulunan Faytoncular Meslek Odası Başkanı Hıdır Ünal da, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşeceklerini kaydederek, "Faytoncu arkadaşlarımız ve aileleri mağdur olmaması için bizim taleplerimizin karşılanması gerekiyor. Tabii ilk olarak faytonların kalması yönünde uzlaşmaya çalışacağız ancak faytonlar ille kalkacak diyorlarsa, bize plakalı ulaşım araçları verilsin biz de mağdur olmayalım" diye konuşmuştu.

Faytonların yerini elektrikli otobüsler alacak

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 1 Ekim 2019 Salı günü Adalar'da ulaşım amaçlı atlı faytonculuğa son verdikten sonra, İstanbul Kart ile seyahat edilebilen elektrikli otobüsleri hizmete alması bekleniyor. Haziran ayından beri Kınalıada'da denenen 12 kişilik elektrikli otobüslerin işletmesi, İBB iştirak şirketlerinden İspark AŞ tarafından yapılacak.

İşte faytonculuğun kaldırılacağı Adalar'da yeni ulaşım aracı: