'Abdurrahman Akyüz kimdir, kaç yaşında ve mesleği nedir?', 'Elif Akyüz wushu'da nasıl şampiyon oldu?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Türkiye Wushu Federasyonu Başkanvekili Abdurrahman Akyüz'ün kızı Elif Akyüz aynı turnuvaya hakem ve sporcu olarak katıldı. Elif Akyüz, annesinin ve kendisinin de dahil olduğu hakemlerin değerlendirmesiyle şampiyon oldu. Detaylar haberimizde...

BABASI BAŞKANVEKİLİ, ANNESİ HAKEM, KENDİSİ ŞAMPİYON

Türkiye Wushu Federasyonu (TWF) Başkanvekili Abdurrahman Akyüz'ün kızı Elif Akyüz kurallara aykırı olmasına rağmen Türkiye Wushu (Kung Fu) Şampiyonası'na hem hakem, hem de sporcu olarak katıldı. Akyüz, annesinin de yer aldığı hakemlerin puanlarıyla şampiyon ilan edildi. Kurallara göre bir sporcu hakemlik görevi yaptıktan sonra bir yıl içinde herhangi bir turnuvaya katılamıyor. Katıldığı takdirde ise cezalandırılıyor.

Birgün'de yer alan habere göre, birçok turnuvada Akyüz'ün akrabasını ve yakınını görevlendirdiği öğrenilirken, federasyondan konuyla ilgili hiçbir yetkili konuşmak istemedi.

ELİF AKYÜZ'ÜN HEM SPORCU HEM HAKEM OLMASI YASAL MI?

Aynı turnuvaya hem hakem hem de hakem olarak katılan Elif Akyüz sosyal medya hesabından bu durumun yasal olduğunu iddia etti. Akyüz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"1 dünya şampiyonluğu ve 1 dünya ikinciliğim olduğu kategoride, 6. Türkiye şampiyonluğumu alırken annemin torpiline ihtiyaç duyduğumu düşünüp yetmezmiş gibi birde haber yapanlar var. Hiçbir şampiyonada torpile ihtiyaç duymadım ne hakettiysem onu aldım, hakemliğin ve sporculuğun aynı yarışmada yapılması yasal olan wushu sporunda kendi kategorilerim hariç diğer kategorilerde hakemlik yaptım ve en adaletli şekilde puanlarını verdim. Gerçekten konu hakkında bilgisi olmayan insanlarımız için bu gönderiyi paylaşıyorum her habere inanmayın."

Ancak Wushu Federasyonu'nun talimatlarına göre bu durum talimatlara aykırı. Wushu Hakem Talimatı'nın yedinci maddesinde 7. maddesinin c, e ve g bendleri Akyüz'ü yalanlıyor. Maddelerde şu ifadeler yer alıyor:

* Wushu yada başka bir spor dalında hakem, sporcu veya başka bir görevde iken son 3 (üç) yıl içerisinde bir defada 6 (altı) ay veya daha fazla süreli hak mahrumiyeti veya yarışmalardan men cezası almamış olmak.

* Kendi branşında spor kulüplerinde faal antrenör olmamak, aktif sporculuk dönemini bitirmiş olmak, kesinlikle sporcu çalıştırıcı durumunda olamamak.

* 30 yaşından büyük olmak, şartları aranır.

"YAPTIĞI HAKSIZLIKLARI MAHKEMEYE TAŞIDIK"

Milli wushu sporcusu Mustafa Seçkin Çelik, haksızlığa karşı mücadele ettikleri için 'hain' damgası yediklerini söyleyerek şunları söyledi:

"Ben ve arkadaşlarım covid-19 salgını öncesinde TWF Başkanvekili Abdurrahman Akyüz'ün yaptığı haksızlıklara karşı mücadele verip hakkımızı korumak adına kendisine dava açtık. Bu süreçte kendisi ve ailesi tarafından çeşitli hakaretlere ve 'FETÖ'cüler', 'hainler' gibi kirli yakıştırmalara maruz kaldık."

Daha önce Avrupa şampiyonu olan wushu sporcusu Sadık Pehlivan da, Alevi olduğu için dışlanmış ve birçok ayrımcılığa maruz kaldığını dile getirmişti. CHP milletvekilleri Turan Aydoğan ve Murat Bakan ile HDP milletvekilleri Alican Önlü ve Ali Kenanoğlu, Gençlik ve Spor Bakan Muharrem Kasapoğlu'nun yanıtlaması için olayı Meclis gündemine taşımıştı.

AKYÜZ'DEN EKREM İMAMOĞLU'NA HAKARET

Abdurrahman Akyüz'ün önderliğindeki federasyon, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri döneminde AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım'a destek vermiş.

Akyüz, federasyonun 2018 yerel seçimlerinde İstanbul Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen iftar programında Binali Yıldırım'ın seçilmesi için çalışma içinde olduklarını söylemişti. Abdurrahman Akyüz açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Biz bu adamı mı belediye başkanı yapacağız? Yoksa nereden geldiği belli olmayan adamı mı belediye başkanı yapacağız? Çalışmamız gerekiyor. Milleti uyandırmamız gerekiyor. Biz büyük bir camiayız. Bu seçimin kaderini siz wushucular değiştirebilirsiniz. Buna inanıyorum. 500 bin kişiye tesir edebileceğimiz bir gücümüz var. Allah’ın izniyle de buna inanıyorum."

Konuşmasının devamında Yıldırım'ın propagandasını yapmaya devam eden Akyüz, "Binali Yıldırım'ın 26 projesi var, bunlar da hepimizi yakından ilgilendiren önemli maddeler var; vatandaşlarımızın İGDAŞ VE İSKİ'ye çeşitli sebeplerden dolayı ödeyemediği 1.5 milyar TL ana para, 500 milyon TL'si de faiz olmak üzere yaklaşık 2 milyar TL borcu var. Bu kurumlara borçlarını kapatmak isteyen vatandaşlardan gecikme zammı ve cezası alınmayacak. Yani 500 milyon TL'yi silinmiş olacak" diye konuşmuştu.

Yıldırım'ın amatör branşlara da destek vereceğini iddia eden Akyüz sözlerini şöyle tamamlamıştı: "İstanbul'da bulunan 935 amatör spor kulübünün her birine ortalama 100 bin TL'lik malzeme ve ulaşım desteğinde bulunulacak. Canla başla çalışmamız lazım. Bu adam dediğini yapar. Binali Bey'in yapacağına inanıyorum."

OĞLUNUN 'ALEVİ' PAYLAŞIMI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Pehlivan'ın iddialarının gündeme düşmesinin ardından Akyüz'ün oğlu olduğu belirtilen kendisi de wushu sporcusu olan Necmettin Erbakan Akyüz'ün sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım tepkilere neden oldu.

Akyüz'ün fon müziği olarak bir Alevi deyişini eklediği ve ekranda "Yüzde kaç Alevisin" yazısı verdiği paylaşımında Pehlivan'ın açıklamalarıyla dalga geçtiği görüntülere tepki gösterenler oldu.

Akyüz'ün paylaşımını alıntılayıp sosyal medya hesabından yayınlayan Pehlivan ise yapılan Alevilere hakaret olduğunu ve Alevi inancıyla alay edildiğini öne sürdü.

Gelen tepkiler üzerine oğul Akyüz paylaşımı kaldırarak yayınladığı ikinci bir videoda hedefinin Aleviler olmadığını Pehlivan'ı eleştirdiğini söyledi.

ABDURRAHMAN AKYÜZ KİMDİR?

Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın 'Sakaryalılar' olarak bilinen özel koruma ekibinde üyesi olan Abdurrahman Akyüz, Fatih Erbakan'ın öncülüğünde kurulan Yeniden Refah Partisi'nin kurucular kurulu üyeleri arasında yer aldı.

Halen federasyonda başkan vekili ve yönetim üyesi olarak görev yapan Akyüz ile ilgili iddialar da federasyon başkanlığı yaptığı 2014 ile 2017 arasında döneme dair yoğunlaştı.

Abdurrahman Akyüz, verdiği birt röportajda, Uzak Doğu sporları filmlerinden etkilenerek wushu sporuna başladığını söyledi. Akyüz, 1993'te Malezya'da yapılan Dünya Şampiyonası'na Türkiye adına ilk kez kendilerinin katıldığını, burada dünya ikincisi olduğunu dile getirerek, 2006 yılında Türkiye Wushu (Kung Fu) Federasyonu'nun kurulduğunu anlattı.

Telefon kayıt harçlarına zam geldi... Vatandaş, Artvin Hopa'daki Sarp Sınır Kapısı'na hücum etti! Telefon kayıt harçlarına zam geldi... Vatandaş, Artvin Hopa'daki Sarp Sınır Kapısı'na hücum etti!

"AİLEMİZDE WUSHU YAPMAYAN OLAMAZ"

Federasyon kurulduktan sonra genel başkanlık, asbaşkanlık gibi görevlerde de bulunduğunu aktaran Akyüz, "Wushu kung fu sporunun, dünyanın en faydalı sporu olduğuna inanıyoruz. Toplumun her kesimindeki insanların yapması gereken bir spor. Wushu kung fu sporuna tutulduk, bir nevi aşık olduk, gerekliliğine inandık. Federasyonu devraldığımız zaman ciddi bir faaliyeti yoktu. O günden bu yana bu sporun hem Türkiye hem de dünyada gelişmesi için öncülük yaptık. Sadece bir spor olarak değil aynı zamanda bir yaşam tarzı. İnsanın hayatında birçok şeye etki ediyor. Bunun için her yönüyle büyük faaliyetler yaptık, wushu gelişti ve bir aile sporu oldu" diye konuştu.

Akyüz, ailecek bu sporu yapanlardan olduklarını ifade ederek, çocuklarının salonlarda büyüdüğünü ve onların da bir şekilde wushuya başladığını anlattı.

Başarıların, şampiyonlukların yıllar içinde geldiğine değinen Akyüz, "Artık wushu, ailemizin yaşam tarzı. Wushusuz olmaz. Ailemizde wushu yapmayan olamaz" şeklinde konuştu.

ELİF AKYÜZ KİMDİR?

Hem hakem hem de sporcu olduğu turnuvada şampiyon olan wushu sporcusu Elif Akyüz, sporun içinde doğduğunu, çocukluğundan beri salonlarda antrenman yaptığını, wushu için mücadele ettiğini söyledi.

Anne ve babasının wushu sporunu daha iyi yapabilmeleri için mücadele ettiğini aktaran Elif, "Daha iyi bir eğitim alabilmemiz için babam Çin'e götürdü. 2009'dan beri Çin'e gidip geliyoruz, sürekli çalışıyoruz, kamplardayız. Annem ve babam Türkiye'yi daha iyi temsil edebilmemiz için bizi destekliyor, zorluyor. Ailecek yaptığımız için hem başarılı oluyoruz hem de mutlu bir şekilde yapıyoruz." şeklinde görüş belirtti.

NECMETTİN ERBAKAN AKYÜZ KİMDİR?

Abdurrahman Akyüz'ün Alevilere hakaret etmekle itham edilen oğlu Necmettin Erbakan Akyüz, salonlarda büyüdüğünü, idolünün ablası Elif Akyüz olduğunu dile getirdi. 

Kendi olimpiyatlarını düzenleyen wushuda altın madalya almayı ve dünya şampiyonluklarını çoğaltmayı hedeflediğini kaydeden Necmettin, "İstiklal Marşı'nı okutmam çok gurur verici. Son dünya şampiyonu olduğum zaman Türkiye'nin ekonomik sıkıntılar çektiği, ABD'nin ambargo uyguladığı dönemde, 7 ABD'linin bulunduğu grubumdan birinci çıktım ve yeniden Türk'ün gücünü göstermiş oldum. Bu, bana çok gurur verdi" ifadelerini kullandı.

Ailenin en küçük üyesi Ayşe Sude Akyüz ise wushu sporuna bir yaşındayken başladığını belirterek, "Annem ve babam sayesinde bunca şeyleri başardım. Onlar olmasaydı hiçbir şey yapamazdım. İki dünya şampiyonluğum var. Sporda hedefim, olimpiyat şampiyonu olmak. Meslek olarak da beyin cerrahı olmak istiyorum" diye konuştu.

FATMA AKYÜZ KİMDİR?

Abdurrahman Akyüz'ün wushu milli takım antrenörü olan Fatma Akyüz, sporun içinde bir evlilik hayatlarının olduğunu söyledi.

Çocuklarının salonlarda küçük çantaların, pusetlerin, ringlerin içinde, halıların tozunda büyüdüğünü dile getiren anne Akyüz, "Çin'deki hocalar 'Araştırdık sizin gibi bir aile yok. Yani 4 kardeş, 4'ü dünya şampiyonu, anne, baba sporcu. Dünyada eşiniz, benzeriniz yok, aslında Türkiye sizin kıymetinizi bilmiyor.' diyorlar." ifadelerini kullandı.

Fatma Akyüz, sporun içinden geldikleri için çocuklarından beklentilerinin fazla olduğunu belirterek, "Wushu, bir aile sporu. Bir örnek teşkil ediyoruz. Bir sporun ailecek nasıl yapıldığını çok net bir şekilde gösteriyoruz. Anne ve babanın işin başında olması çocukların daha başarılı olmasını sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.