ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda, tek taraflı bir harekât düzenlemesinden büyük hayalkırıklığına uğradıklarını, güçlü bir şekilde itirazlarını ilettiklerini ve ikili ilişkilere zarar verdiğini Türkiye'ye ilettiklerini" söyledi.

"Kürtleri terk etmedik"

Esper "Kimse bu operasyona yeşil ışık yakmadı. Kürt müttefikkerimizi terk etmedik. Ben göreve geldiğimden bu yana Türkiye'nin PKK'ya ilişkin meşru güvenlik kaygılarını gidermeye çalıştık. Güvenlik mekanizmasında ilerleme sağladığımızı düşünüyorduk" diye konuştu.

"Türkiye'nin operasyonunu desteklemiyoruz"

"Operasyona yeşil ışık yakmak bir yana, Türkiye'nin bu hamleyi yapmaması için tüm düzeylerde çok çaba harcadıklarını" anlatan Esper "Ama Tanrı biliyor ki, ABD ve YPG arasındaki bu ilişkiye ta en başından beri karşı çıkıyorlardı. Türkler buna hep karşı çıktı ve en nihayetinde böyle davranmaları sürpriz olmamalı" dedi.

Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim Ahmet Yavuz Cumhuriyet'ten ayrıldı: Yaşına saygım nedeniyle ağır bir karşılık vermedim

"Operasyonu durdurmaya niyetleri yok"

Mark Esper ayrıca, "Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptığı telefon görüşmesinde, operasyonu durdurmaya istekli olduğuna ilişkin bir işaret görmediğini" anlattı.