BM Genel Kurulunda da kabul edilen onlarca uluslararası anlaşma ve protokolü yok sayan AB, Türkiye’yi mültecileri keyfi sınır dışı etmekle suçladı.

Menzil liderinin cenazesi için Adıyaman'a adeta akın ettiler! THY'den dikkat çeken hamle! Menzil liderinin cenazesi için Adıyaman'a adeta akın ettiler! THY'den dikkat çeken hamle!

Türkiye’nin Suriyeli sığınmacıları kayıtlı oldukları kentlere gönderme girişimi üzerine AB ve BM, Suriyelilerin zorla ülkelerine geri gönderildiklerini öne sürerek,“İstisnai” durumlar dışında geri gönderme uygulamasının mümkün olmadığını belirtti.

AB ve BM’DEN açıklama: Sakın göndermeyin

Türkiye’nin suça karıştıkları ya da kaydı olmadıkları sebebiyle çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı ülkelerine geri göndereceğine ilişkin konuşmalar üzerine AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’nin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirten Brüksel, her iki temsilcinin de Suriyeli sığınmacıların istisnai durumlarda ülkelerine gönderilebileceği konusunda görüş birliği sağladığını belirtti.

Mogherini ve Grandi’nin telefon görüşmesinde “istisna” olarak kabul edilecek hususlar konusunda karara vardıkları da ifade edildi. Bunun üzerine AB ve BM'den Türkiye'ye sakın zorla göndermeyin uyarısı yapıldı.