Cumhuriyet Halk Partisi, şehir hastaneleri ile ilgili Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Kara Deliği başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, şehir hastaneleri ile sağlık hizmetlerinin halk için daha pahalı hale getirildiği vurgulandı.

"Müteahhitlere piyango vurdu"

Raporda, bu modelden bir tek özel sektörün karlı çıktığı vurgulanarak, "Sıfır risk ile 25 yıl boyunca şirketlere muazzam bir gelir akışı sağlanıyor. Bu hastaneleri yapan müteahhitler ve bunlara modeli öğreten İngiltere Devleti danışmanlık şirketlerine piyango vurdu" denildi. 

"30 şehir hastanesine 25 yılda ödenecek parayla 862 hastane yapılabilirdi"

Tüm şehir hastanelerinin devlet tarafından devralınması gerektiğinin altı çizilen raporda, Meclis'te ivedilikle bir komisyon kurulması gerektiği önerildi. 30 şehir hastanesinin 25 yıl boyunca kamuya maliyetinin 142.4 milyar dolar olduğu kaydedilen raporda devlet, "25 yılda ödenecek olan 142.4 milyar dolar ile 862 adet 1200 yataklı hastane yapabilirdi. Ayrıca devlet her yıl kira ve hizmet bedeli için ödenecek 5.7 milyar dolar ile 475 yataklı en az 37 adet hastane açabileceği gibi klasik ihale yöntemiyle de bin 200 yataklı en az 34 hastane yapılabilirdi" denildi.

"Fuzuli harcamalar bütçeye zarar veriyor"

Şehir hastanelerinde sunulan hizmetlerde gereğinden fazla harcama yaşandığının Sayıştay Raporları ile de tespit edildiği belirtilen raporda, bazı veriler şu şekilde sıralandı:

-Tıbbi atık hizmet kalemi için, hastaneler arasında en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 830 fark bulunuyor.

-Tıbbi olmayan atık alt kalemi için en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde bin 849 fark var.

-Kemoterapi ilaç hazırlama alt kalemi için, en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 35 bin 599 fark bulunuyor. Kemoterapi İlaç Uygulama alt kalemi için en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 552 fark olduğu görülüyor. Bir hastane kemoterapi ilaç hazırlama hizmeti için diğer hastaneye göre 355 kat fazla ödeme yapılıyor.

-Elazığ Şehir Hastanesi'nde tüp bebek birimi bulunmamasına rağmen, laboratuvar hizmetleri altında tüp bebek birimi için garanti bedeli ödeniyor.

AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı! AppleTürkiye'den 2023 yılında 6. kez zam! Temmuz ayında yapılan 2. zam ile fiyatlar arşa çıktı!

-Adana, Manisa ve Elazığ Şehir Hastaneleri'nin yer aldığı yerleşkelerin bir bölümü şantiye halinde olmasına karşın bahçe bakım hizmetlerine ilişkin hizmet bedelinin tam olarak ödendiği görülüyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 6 bin 100 yatak kapasiteli 3 şehir hastanesinin kamu özel işbirliği (KÖİ) modeli ile değil, genel bütçe kaynaklarıyla yapılması için ihaleye çıkıldığını belirtmesi üzerine yazılı açıklama yaptı.

"Şehir hastaneleri kamuya devredilmelidir"

Açıklamada, "Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası olarak başından beri KÖİ modeline karşı çıktık. Bu modelin ülkemize büyük mali yük getirdiğini anlattık. Bakan Koca’nın açıklamasını sevinçle karşılıyoruz. Ancak KÖİ modelinden vazgeçilmesi yetmez! Mevcut şehir hastaneleri de Sağlık Bakanlığı'na devredilmelidir!" ifadelerine yer verildi.