DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti toplam 38 milletvekiliyle CHP listesinden seçime girdi.

Önümüzdeki günlerde bu vekillerin CHP’den ayrılarak kendi partilerine dönmeleri bekleniyor. Bir yandan da bu 4 parti, meclisteki temsillerini güçlendirebilmek için formül arayışlarını sürdürüyor.

CHP listelerinden Gelecek Partisi adına Muğla milletvekili olan Selçuk Özdağ, milletvekilliği kaydını yaptırdıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Özdağ, şu ifadeleri kullandı:
“Biz bugün Gelecek Partisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne istifa dilekçelerimizi verdik 10 milletvekili arkadaş. TBMM’ye de vermiş bulunuyoruz. Yemin töreninde de kendi partimiz ile yemin edeceğiz. Burada beraberce Millet İttifakı birlikte yürümeye, birlikte millet iradesini veya milletin problemlerini meclise yansıtmaya, kamuoyuna yansıtmaya devam edeceğiz. Çünkü 10 ay sonra belediye başkanları seçimi var. Oraya hazırlanmamız gerekiyor. Özeleştiri mutlaka yapılır, her parti yapmalıdır. Eleştirilere de açığız. Neden kazanamadık, niçin kazanamadık? Eşit bir seçim değildi, adil bir seçim değildi. Buna rağmen kazanabilir miydik? Evet kazanabilirdik.”

selçuk özdağ

SEÇİM SONRASI 4 PARTİNİN TEK GÜNDEMİ
İlk seçenek, 4 partiden (DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti) birinin çatısı altında grup oluşturmak. Mecliste grubu olan siyasi partiler Meclis Başkanlık Divanı’nda temsil edilebiliyor. Kürsüde grup adına söz hakkı kullanabiliyor ve ihtisas komisyonlarına üye verebiliyor. Bu 4 parti için mecliste grup kurmak bu imkanlar açısından önemli.

Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu! Fenerbahçe'nin yıldızı Arda Güler rekor bedelle Real Madrid'e transfer oldu!

Mecliste şu an 5 siyasi parti grubu bulunuyor. Ancak 4 partinin hiçbiri de tek başlarına grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekiline sahip değil. DEVA Partisi’nin 15, Gelecek ve Saadet Partisi'nin 10'ar, Demokrat Parti'nin de 3 milletvekili bulunuyor. Bu durumda ortak bir grup kurmak için müzakereler devam ediyor.

DAVUTOĞLU İŞARET ETMİŞTİ
Daha önce Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’da bunun gerekliğine dikkat çekmişti. Kulislerde konuşulanlar saadet çatısı altında birleşilmesi yönünde ancak bu 4 parti içlerinden birinin çatısı altında buluşmak için uzlaşamazsa bir başka seçenek de yeni parti kurulması oluyor. Bu formüle göre de 38 milletvekili yeni kurulan partiye geçecek. Eğer bu öneri hayata geçerse meclisteki grup sayısı da altıya çıkacak.

davutoglu28. dönemde meclisteki yapı da bir önceki döneme göre oldukça farklı. Toplam 5 siyasi parti grubu var. Erdoğan'ın yanı sıra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener milletvekili olarak yer almayacak. Mecliste toplam 15 parti temsil edilecek bu dönem. 15 partiden 8'inin genel başkanları, milletvekili olarak mecliste görev yapacak.

Editör: Cansu Kurnaz