Milyonlarca vatandaşın beklediği vergi yapılandırması sonunda gündeme geldi... Yapılandırma ile KYK, Bağ-Kur ve SGK prim borçları, MTV borçları gibi ödemeler yapılandırılabilecek. Peki borç yapılandırma nasıl olur? Nereden başvuru yapılır?

VERGİ YAPILANDIRMA NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Vergi yapılandırma kanununa ilişkin teklif geçtiğimiz hafta Meclis’e sunuldu. Yasanın kısa süre içinde çıkması beklenirken, ne zaman başlayacağına yönelik henüz net bir tarih bulunmuyor. Diğer yandan başvuruların 1-2 hafta içinde başlayacağı tahmin ediliyor.

2021 VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

2021 Vergi yapılandırma başvuruları e-Devlet üzerinden “İnteraktif Vergi Dairesi” uygulamasına giriş yaparak yapılabiliyor. Başvuru işlemleri sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” bölümünden başvuru gerçekleştirilebiliyor.

 VERGİ YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Kabul edilen yasaya göre, Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle

Hazine ve Maliye Bakanlığı,

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Hangi memur ne kadar zam alacak? Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Hangi memur ne kadar zam alacak?

Ticaret Bakanlığı, belediyeler,

İl özel idareleri,

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) olan bazı borçlar yapılandırılacak.

HANGİ BORÇLAR VERGİ YAPILANDIRMADAN YARARLANAMAYACAK?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi yapılandırma yasası pek çok kalemde yapılandırma imkanı sağlarken, bazı borçlar kapsam dışı kalacak. Bunlar;

Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları,

Kovid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları

Tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları

 ÖDEMELER NASIL YAPILANDIRILACAK?

Yapılandırmadan faydalanan vatandaşlar ödemelerini 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler halinde yapabilecek. Protesto edilmiş senet, karşılıksız çıkan çek, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları, yapılan düzenlemeyle dikkate alınmayacak.