6 aylık enflasyon oranı açıklandı! 6 aylık enflasyon oranı açıklandı!

2020-2021 döneminde memur ve memur emeklilerinin zam ve sosyal haklarını belirleyecek olan görüşmeler son buldu. 1 Ağustos itibariyle Memur-Sen ve Kamu İşveren Heyeti arasında düzenlenen 5.Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varılamadı. Görüşme süresinin uzlaşmazlıkla son bulması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru süreci başladı.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK? HAKEMLER KURULU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Bu süreçten faydalanmak için 3 iş günü içinde, yani 21-23 Ağustos tarihleri arasında memur sendikalarının veya hükümetin Hakem Kuruluna başvurması gerekiyor. Başvuru gerçekleştirilirse kurul devreye girecek ve son başvuru gününü takip eden gün (24 Ağustos'ta) toplanacak. Yönetmeliğe göre 5 iş günü içinde karar vermeleri bekleniyor. Kurulun tarafları dinledikten sonra vereceği karar bağlayıcı olacak. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 11 kişiden oluşuyor ve kurula Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş başkanlık ediyor.

MEMUR KONFEDERASYONLARI, HÜKÜMETİN ZAM TEKLİFLERİNİ KABUL ETMEDİ

Hükümetin, görüşmeler sırasında memurlara sunduğu ilk zam teklifi; 2020'nin ilk yarısında yüzde 3,5, ikinci yarısında yüzde 3, 2021'nin ilk yarısında yüzde 3, ikinci yarısında yüzde 2,5 şeklindeydi. Ancak bu teklif memur konfederasyonları tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine 18 Ağustos'ta; 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zam içeren yeni bir teklif sunuldu.