Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Hangi memur ne kadar zam alacak? Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Hangi memur ne kadar zam alacak?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi adımının ardından aynı adım kamu bankalarından da geldi. Kamu bankalarının tüketici kredilerinde faiz indirimi uygulaması gözleri özel bankalara çevirdi. Kredi kartı faizleri ve özel bankaların faiz indirimi beklentisi vatandaşların merakla beklediği bir konu oldu.

Özel bankalar kredi faiz oranlarında indirimi yapacak mı?

Merkez Bankası'nın son 2 toplantıda toplam 750 baz puan faiz indirimi yapması, piyasalarda hareketlenme yaşandı. Kamu bankaları kredi faizlerinde indirim yapsa da kredi kartı faizlerinde değişiklik yapmadı. Özel bankalar ise, ne krediler de ne kredi kartlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi.

Merkez'in ilk faiz indirimiyle birlikte kamu bankaları konut kredilerinin faizlerini yüzde 1'in altına çekerken de özel bankalar indirim uygulamamıştı. Son indirimde ise, kamu bankaları tüketici kredilerinde hızlıca indirim yaparken, bazı özel bankalar küçük indirimler yapıldığı görüldü. Ancak birçok özel banka hâlen yüksek faiz oranlarıyla kredi vermeyi sürdürüyor. Vatandaşlar ise faizlerin gereken seviyelere çekilmesini umuyor.

Kredi kartlarının faiz oranları yüzde 26!

 Krediler kadar önemli bir diğer konu ise kredi kartı faizleri. Merkez Bankası'nın yıllık politika faizini yüzde 16'50'ye çekmesine karşın kredi kartlarının yıllık faizleri yüzde 26 seviyelerinde seyrediyor. Kredi kartlarının aylık faizleri ise yüzde 2'lere ulaşıyor.

Merkez Bankası son yaptığı indirimle yüzde 16,50'ye yıllık politika faizini yüzde 16.50'ye çekti. Bir sonraki toplantıda 16 veya daha altına ineceği tahmin ediliyor. Merkez Bankası ve özel bankaların faiz oranları karşılaştırıldığında aradaki neredeyse 10 puana yakın olan fark vatandaşları düşündürüyor.

Borcu biriken vatandaş ne yapacak?

Bu süreçte vatandaşın beklentisi Merkez Bankası'nın kredi kartı faizlerini de düşürmesi. Aksi takdirde vatandaşlar, kredi kartı borcunu ödemek için tüketici kredisi çekme yoluna gidebilir. Böylelikle borçlardan kurtulurken fazladan faiz ödemekten de kurtulabilirler.