Milyonlarca memurun beklediği zam belli oldu! Memur maaş zam teklifi Meclis'te! Milyonlarca memurun beklediği zam belli oldu! Memur maaş zam teklifi Meclis'te!

TÜİK Ağustos ayı ekonomik güven endeksini açıkladı. Verilere göre, Temmuz ayında 80,7 olan ekonomik güven endeksi Ağustos'ta %7,9 artarak 87,1'e ulaştı. Bu artış, sektörel endekslerde ve tüketici güven endeksindeki artışlar nedeniyle yaşandı.

SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ DE ARTIŞTA

Tüketici güven endeksi bu ay 58,3 değerinde seyrederken reel kesin güven endeksi 102,1; hizmet sektörü güven endeksi 89,1; perakende ticaret sektörü güven endeksi 95, inşaat sektörü güven endeksi de 55,5 değerine yükseldi. 

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ NEDİR?

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin eğilimlerini ve beklentilerini özetleyen endekstir. Bu endeks, tüketici güven endeksi, hizmet, perakende, ticaret, inşatt sektörleri ve mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim (imalat sanayii) endekslerinin birleştirilmesi ile elde edilir. Ekonomik güven endeksi, genelde ayın ilk iki haftasında belirlenir ve her ay tespit edilir. Ekonomik güven endeksi arttıkça ekonomideki iyimserlik artar. Endeksin 100'den küçük olması kötümserliği, büyük olması ise iyimserliğin korunduğunu gösterir. 

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NEDİR?

Tüketici güven endeksi, tüketici konumunda bulunan vatandaşların ülke ekonomisiyle alakalı eğilimlerini ölçer. Tüm ülkelerde ekonomik gelişmeler takip etmek amacıyla kullanılır. Ekonomideki büyümeyi tahmin etmek adına anlamlı veriler sunar. Tüketici güven endeksini kişisel mali durum, ülke ekonomisi, harcama ve tasarruf eğilimleri gibi değişkenler belirler.