Türkiye’nin ‘Koreli’si dünyaya açılıyor! Türkiye’nin ‘Koreli’si dünyaya açılıyor!

Dolar/TL dün 22 Mart'tan beri ilk kez 5.8250'nin üzerini test ettikten sonra Çin verileri ve ABD ilişkilerine yönelik kötümser beklentilerin nispeten azalmasıyla güne 5.75'e doğru düşüşle başladı.
Türkiye piyasalarında yaklaşık iki haftadır satış baskısına neden olan İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin ortadan kalkacağı algısıyla TL bugün benzer para birimlerinden pozitif ayrışırken, BIST-100 endeksi %1.5 civarı, bankacılık endeksi %2 üzeri yükselişte.

TL'DE DEĞER KAZANCI ARTTI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde en yüksek oyu alan Millet ittifakı adayı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını alacağı haberi ile birlikte TL’deki değer kazancı hızlanırken, dolar/TL 5.7100’e kadar geriledi. Dolar/TL saat 17.25 itibarıyla 5.7263/5.7282 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

İMAMOĞLU'NUN MAZBATAYI ALACAĞI HABERİ OLUMLU ETKİ ETTİ

GCM Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Piyasadaki rakamların Çin’den gelen verilerinden dolayı zaten düşüş eğiliminde olduğunu söyleyen Erkan, “Ekrem İmamoğlu’nun mazbatayı alacağı haberlerinin ardından TL olumlu tepki verdi ve düşüş eğilimine geçti” dedi.

Dolar/TL dün 22 Mart’tan beri ilk kez 5.8250’nin üzerini test ettikten sonra Çin verileri ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik kötümser beklentilerin nispeten azalmasıyla güne 5.76 civarında başlamıştı.

Bu verilere göre TL bugün dolar karşısında %0.7 civarı değer kazanarak en çok değer kazanan iki gelişmekte olan para biriminden biri oldu. Benzer para birimleri %0.3 civarında değer kazancı ile işlem görüyor.

TL’deki değer kazancına paralel BIST-100 endeksi aynı saatte yüzde 1.5 civarında yükselişle 98,323 puandan bankacılık endeksi yüzde 2.3 yükselişle 132,174 puandan işlem gördü.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB’den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Bu gelişmelere son dönemde seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve TCMB’nin net rezervlerindeki gerileme de eklenmişti.

İKİ KAYIP AY

Bankacılar piyasadaki tedirginliğin ana nedeninin seçimler olduğunu belirterek İstanbul seçimlerinin Haziran’da tekrar edilme olasılığının ekonomide planlanan reformlarda ve belirsizliğin devamı konusunda “iki kayıp ay daha” anlamına geldiğini belirtiyorlardı.