Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınması, bir süredir sakin bir görünüm çizen dolarda tansiyonu yeniden yükseltti. Çetinkaya Cumartesi sabahı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile görevden alınmış ve yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal getirilmişti.Geçen haftayı 5 lira 60 kuruş seviyesinden kapatan dolar, bugün gece yarısı yüzde 3'ü aşan değer artışıyla 5 lira 52 kuruşa çıktı. Bu sabah ise fiyat 5 lira 72 kuruş seviyelerine çekildi. 

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Dolarda yaşanan yükselişte Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelik endişeler etkili oldu.  Merkez Bankası Çetinkaya Cumartesi sabahı resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile görevden alındı ve yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal getirildi. 

DOLAR YÜKSELİR Mİ, GÖZLER TOPLANTIDA

3 Temmuz günü açıklanan haziran enflasyonunun yıllık yüzde 15,72'ye kadar düştüğünün açıklanmasıyla gözler 25 Temmuz'da Merkez Bankası'nın yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısına çevrilmişti. Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla birlikte Merkez'in 25 Temmuz'da faiz indirimine gideceği beklentisi güçlenmiş durumda. Dolarda yaşanan yükselişte bundan sonraki dönemde Merkez Bankası üzerinde faiz indirimine yönelik hükümet baskısının artacağına dönüş görüşlerin güç kazanması önemli rol oynadı. 14 Ağustos 2018 itibariyle Merkez Bankası'nın 1 hafta vadeli repo faizi yüzde 24 seviyesinde. 

HÜKÜMETİN FAİZ BASKISININ SEBEBİ NE?

2018'de yaşanan döviz şokuyla birlikte faizler hızlı bir şekilde yüzde 8'den yüzde 24'e kadar yükseltilmişti. Yükselen faizler Türkiye'de ekonomik aktiviteyi ciddi oranda yavaşlatırken, ekonomik büyüme yerini durgunluğa bıraktı. Hızla yükselen konut faizleri ipotekli konut satışlarını yüzde 85 oranında düşürdü. Yüksek faiz yatırımları da vururken, risk almak istemeyen yatırımcılar çarkları yavaşlatmış durumda. 

 

Düğün sezonu açıldı! En ucuz düğün maliyeti 400 bin TL oldu! Düğün sezonu açıldı! En ucuz düğün maliyeti 400 bin TL oldu!