Ülkemizde de yoğun talep gören kripto paralar borsasında yeni bir gelişme yaşandı. Bitcoin en çok talep edilen kripto para olurken geçen yılın başlarında 20 bin dolar bandına çıkarak rekor kırmıştı. Gerek başka kripto paraların ortaya çıkması gerekse piyasanın değişmesi düşüşe geçmesine neden oldu. Ancak 2 gün önce Bitcoin tekrar yükselişe geçti ve bugün artışını devam ettirerek 5 bin dolar sınırına yaklaştı. Bitcoin bugün 4 bin 969 dolar yani 27 bin 790 liradan alıcı buluyor. Bitcoinde son durum...

Bitcoin yükseliyor

Bitcoin sabah saatlerinde kısa sürede çok hızlı bir yükselişe geçti. Daha sonra az bir düşüş yaşayan Bitcoin 4 bin 800 ABD Doları civarında seyretmeye başladı. Bitcoin şu an 4 bin 969 dolar yani 27 bin 790 liradan alıcı buluyor. Dünyanın en çok bilinen (blockchain-kripto para) sanal para birimi olan Bitcoin 2018 Mart’ından bu yana en büyük değer artışını yaşadı. Bitcoin bir önceki gün 4 bin 150 ABD Doları civarında işlem görüyordu.

Bitcoin dışında kullanılan kripto para birimleri ise Ethereum, Ripple ve Litecoin’in de kısa sürede en azı yüzde 5 olmak üzere değer kazandı. Litecoin’in değer artışı yüzde 10’un üzerine çıktı. Kimilerine göre yakın zamanda düşüşe geçeceği söylenen bu para birimi ABD’de 2000’li yıllarda teknoloji hisse senetlerinde yaşanan balona benzetiliyor. 2018 Aralık ayında 20 bin dolara kadar çıkan Bitcoin 1 Ocak tarihinde 13 bin 800 dolara gerilemiş ve daha sonra hızla değer kaybederek 3 bin ila 4 bin dolar’dan işlem görmeye başlamıştı.

Bitcoin nedir?

2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılan Bitcoin‘ in herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluş ile ilişkisi bulunmuyor. Ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen ve üçüncü parti hizmetine aracı kurumlara gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimi olan Bitcoin, küresel piyasalarda Dolar ve Euro’ya alternatif olarak öne sürülüyor. Bitcoin kısaltmalarda ise BTC olarak geçiyor. Bitcoin, dijital yani gerçekte var olmayan sanal bir para pirimi. Kimilerine göre geleceğin alternatif para birimi olarak görülse de Bitcoin'in henüz yasalarla tam desteklenmediğini unutmamak gerekiyor. Bitcoin, elektronik ortamdan bir şeyler almak için kullanılabilir. Bu anlamda, dijital ortamda da kullanılabilen Türk Lirası, Dolar veya Euro gibi nitelendirebileceğimiz bir para birimidir. Fakat Bitcoin'in en önemli özelliği ve onu bildiğimiz para birimlerinden ayıran şey merkezi olmamasıdır. Bitcoin ağını, hiçbir kurum kontrol etmemektedir. Bu bazı insanları rahatlatmaktadır. Çünkü, bu şu demek oluyor ki: Büyük bir banka bu paraya karışamaz.

Bitcoin nasıl alınır?

Bitcoin alım satımı başka platformlar aracılığıyla oluyor. Bu hizmeti veren yerli ve yabancı pek çok platform var ve bu platformlar kullanıcılara hesaptan havaleden kredi kartından transfere kadar pek çok opsiyon sunuyor. Siz, gönderdiğiniz para karşılığında ne kadar bitcoin alabileceğinizi görebiliyor ve buna göre bitcoin satın alıyorsunuz.

Letonya, yatırımcılar için sağladığı kolaylıklarla dikkat çekiyor! Letonya, yatırımcılar için sağladığı kolaylıklarla dikkat çekiyor!

Bitcoin’in değerini belirleyen durumlar

Bitcoin, insanların kabulüyle değer kazanan bir para birimi halinde dönüşüyor. Değerini kendi piyasasındaki, arz ve talep koşulları doğrultusunda belirleniyor. Piyasa koşullarında olduğu gibi, talep artınca fiyatı artıyor, değeri düşünce azalıyor. Ayrıca Bitcoin yaratmanın önceden belirlenmiş bir prosedürü ve limiti olduğu için arza göre talep hızlı artınca, Bitcoin değer kazanır hale geliyor.