Ağustos ayı enflasyon verileri açıklandı. TCMB'nin 12 Eylül'de yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısından hemen önce, bekllentileri değiştirecek en önemli verilerden olan Ağustos ayı enflasyonu açıklandı. TÜİK'in verilerine göre bu ay enflasyonda piyasa beklentilerinin altında bir artış yaşandı.

Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı! Euro tarihi zirvesini gördü! 29 lirayı aşarak rekor kırdı!

TÜFE VE ÜFE NE KADAR?

TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bu ay yüzde 0.86 arttı. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise 0.59 oranında düştü. Yıllık TÜFE bu ayın verileriyle yüzde 15.01 olurken yıllık ÜFE 13.45 oldu. Bu rakamlar, kira artışı ve maaş zammı gibi bir çok zam oranını belirlemekte yardımcı oluyor. 

AĞUSTOS AYI ENFLASYONU BEKLENTİLERİN ALTINDA ARTTI

Doğalgaz ve sigara zammı başta olmak üzere zamlarla Ağustos ayında TÜFE'nin 1.3 yönünde artış göstermesi bekleniyordu. Ancak Ağustos ayı enflasyonu 0.86 artışla beklentinin altında kaldı. Aylık ve yıllık olarak fiyat artışının en çok görüldüğü grup alkollü içecekler ve tütün oldu. Gıda fiyatları ise bu ay yüzde 17.22 arttı. Enflasyon Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüze 15.01, 12 aylık ortalamaya göre yüzde 19.62 arttı.