Bağımsızlığın kazanıldığı 1980 yılından sonra 37 yıl yönetimde kalan devrik lider Robert Mugabe, 95 yaşında hayatını kaybetti. 

Zimbabve'nin devrik başkanı Robert Mugabe yaşamını yitirdi

Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1980 yılında iktidara gelen ve 2017 yılındaki askeri darbeye kadar yönetimde kalan Robert Mugabe, Singapur'da verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Ailesi, eski liderin ölüm haberini BBC'ye bildirdi. 

New York Times, Erdoğan’ın seçim kampanyasını analiz etti! New York Times, Erdoğan’ın seçim kampanyasını analiz etti!

Robert Mugabe kimdir?

21 Şubat 1924 doğumludur. Dünyada, görevdeki en yaşlı devlet başkanı olarak kayda geçti. Mugabe, 1960 yılından itibaren, İngiltere'nin sömürge yönetimine karşı Zimbabve'nin mücadelesine liderlik etti. Askeri darbeyle 2017 yılında devrilerek ev hapsine mahkum edildi. Mugabe, eğitim seferberliğiyle ülkedeki okuma yazma oranını, Afrika ülkeleri arasında en yüksek seviyelere çıkardı. Siyasi mücadelesi sebebiyle hapse atılan Mugabe, 4 yaşındaki oğlunun cenazesine gitmek için dahi izin alamadı. Siyahi Afrikalılar ile beyaz Avrupalıların ülkeyi yeniden ve birlikte inşa etmeleri gerektiğini savunan Mugabe, siyahilerin yaşam standartlarını arttırmak için çabaladı. Devlet başkanlığı sırasında baskıcı politikalar uyguladığı gerekçesiyle uluslararası alanda eleştirilere maruz kaldı. 2008 sonrası AB ülkelerini ziyaret etmesi yasaklandı. Mugabe, 2015 yılında Konfüçyüs Barış Ödülü'ne layık görüldü.