Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, Avustralya Başbakanı Scott Morrison’a, Özel Savcı Robert Mueller’in soruşturmasını geçersiz kılması için baskı altına almaya çalıştığı iddiası Amerika gündemine oturdu.

Joe Biden’ın oğlunun soruşturulması için Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'den yardım istemesi nedeniyle hakkında görevden azledilme davası açılan Donald Trump, bu kez Özel Savcı Robert Mueller ile ilgili olarak benzer bir suçlamayla karşı karşıya.

Ukrayna lideri Zelenski Rusya'daki iç karışıklık hakkında konuştu: Zayıflıkları ortada! Ukrayna lideri Zelenski Rusya'daki iç karışıklık hakkında konuştu: Zayıflıkları ortada!

Trump başka kimlere baskı yaptı?

Trump'ın, Morrison’a, Başsavcı William P. Barr'ın soruşturmasını kolaylaştırarak, Mueller’in soruşturmasını geçersiz kılması için baskı yaptığı ortaya çıktı. New York Times, Trump'ın açıkça Morrison’dan yardım istediğini iddia etti. Ayrıca Morrison’la görüşmenin transkriptini yalnızca çok az sayıda insanın erişebileceği şekilde sınıflandırdığı belirtildi. Trump’ın, görevden alınma sürecinin başlatılmasına neden olan Zelenskiy'e yapılan baskıya benzer bir strateji yürüttüğü iddia edildi.

Gazeteye göre; konuşmada Trump’ın Morrison’a Avustralya asıllı olan Mueller’in soruşturmasını itibarsızlaştırılmak için partizan ve yozlaşmış kökenleri olduğunun kanıtlanması için baskı yaptı. Avustralya hükümeti sözcüsü ise ABC TV kanalına yaptığı açıklamada iddiaları doğruladı. Sözcü açıklamasında, "Avustralya hükümeti her zaman soruşturma altındaki konulara daha fazla ışık tutmaya yardımcı olacak çabalara, yardım etmeye ve işbirliğine hazır olmuştur." dedi.