New York Times, Erdoğan’ın seçim kampanyasını analiz etti! New York Times, Erdoğan’ın seçim kampanyasını analiz etti!

Suriye Dışişleri Bakanı Walid al-Moallem, Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri çerçevesinde açıklama yaptı.

Amerikan ve Türk güçlerinin ülkeden derhal geri çekilmesini talep eden Walid al-Moallem, kalmaya devam ederlerse, hükümetinin topraklarını koruma hakkını saklı tuttuklarını belirtti.

Bakanı al-Moallem, Türkiye’nin Suriye sınırında güvenli bölge oluşturma anlaşması imzalamasının hukuk dışı bir yaklaşım olduğunu ileri sürerek, Suriye’deki çatışmalarda 400 bin’den fazla insanın öldüğünü ve milyonlarca insanın da ülkeden kaçtıklarını hatırlattı.

ABD ve Türkiye'nin kuzey Suriye'de gösterdiği askeri varlığı yasadışı olarak adlandıraran al-Muallem; bölgelerinde yetkileri dışında faaliyet gösteren yabancı kuvvetlerin işgalci güçler olduğunu savunarak "Derhal geri çekilmelidirler. Eğer bunu red ederlerse, uluslararası hukuktan doğan her türlü hakkımızı kullanırız." şeklinde konuştu.

Suriye'den ABD ve Türkiye'ye "güvenli bölge tepkisi"

Türkiye ve ABD'nin Suriye içinde güvenli bölge oluşturma konusunda mütabakata varmalarını "kendi topraklarıymışcasına" diyerek "kibirlik" ile nitelendiren al-Moallem, Suriye hükümetinin izni olmadan bölgede herhangi bir anlaşmanın yapılamayacağını söyledi.

al-Moallem, 2012 Anayasasını değiştirecek veya yeni bir taslak hazırlayacak komitenin ön şartları olmadan çalışacağını, tavsiyelerinin bağımsız olarak yapılması gerektiğini ve 'komiteye hiçbir son tarih veya takvim getirilmemesi gerektiğini' vurgulyarak uzun süredir devam eden ülkedeki istikrarsızlık diğer komşu ülkelerin Suriye topraklarına defalarca yaptıkları saldırılarla şiddeti tırmandırdıklarını ileri sürdü.

Golan Tepeleri

El-Moallem,İsrail’i bölgedeki gerilimi artırmakla suçladı. Golan Tepeleri’nin 1967 savaşında Suriye sınırlarına dahil edilmiştir. Golan Tepeleri’nin şuanki konumu, uluslararası hukuk kapsamında Suriye toprakları olarak tanınmaktadır. Golan tepeleri Suriye'nin bir parçasıdır ve sonsuza dek Suriye’nin olacak. Bunun aksini düşünmek büyük bir yanılgıdır. ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi, geçtiğimiz mart ayında İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıyan bir açıklama yapmıştı.