NEO HABER MERKEZİ

İran'da 15 Kasım'da başlayan benzin zammı protestoları, hükümet karşıtı eylemlere dönüştü. Halk ayaklanmasını kontrol edemeyen İran hükümeti, olayları orantısız güç uygulayarak bastırmaya çalışırken, ülke çapında görülmemiş bir yöntemle internet erişimini de durdurdu.

Halkın internete erişimi kesildi

Bu kez yapılan müdahale yalnızca İran için değil, teknik karmaşıklık açısından siber güvenlik örgütlerinin bu güne kadar tespit ettiği en karışık kesinti olarak tanımlanıyor. NetBlocks'a göre, bu kesinti o kadar kompleks ki, tüm İran'ı internetten kesmeleri bir günlerini aldı. Bağımsız gözlemciler, erişimin pazar günü yüzde 5 seviyesine düşürüldüğünü açıkladı.

Hükümet Tahran'daki olayları bastırdı

İran'daki protesto gösterilerinde 200'den fazla kişinin öldüğü olduğu ifade edilse de net rakam bilinmiyor. İran silahlı güçleri, başkent Tahran'da kontrolü sağladı ancak merkezin dışındaki bölgelerde eylemler sürüyor.

Tutuklulardan haber alınamıyor

İran dini lideri Ayetullah Humeyni tarafından 1979'da kurulan gönüllü milis teşkilatına mensup Besiç militanları, silahlı güçlerle birlikte protestoculara çok sert müdahalede bulunuyor. Alınan bilgilere göre, tutuklanan 1000'den fazla eylemcinin nerede oldukları bilinmiyor. Haber alınamayan bazı tutukluların aileleri de tedbir amacıyla gözaltına alındı veya uyarıldı. Öte yandan BBC Farsça'da görev yapan bir muhabirin ailesi de neden gösterilmeden gözaltında tutuluyor.

Joe Biden iyi mi? ABD Başkanı bu kez de kafasını helikoptere çarptı! Joe Biden iyi mi? ABD Başkanı bu kez de kafasını helikoptere çarptı!

Ölenleri çoğu başından vurulmuş

Hastaneden gelen bilgilere göreyse, hayatını kaybedenlerin çoğu başından vurularak öldürülmüş. Doktorlar çok sayıda cenaze geldiğini fakat net olarak ölü sayısını bilmediklerini ifade ediyorlar. İran'da yaşayan yabancılar kendilerini hayalet gibi hissettklerini, Kuzey Kore gibi izole edilip yok edildiklerini dile getirdiler.

Dış dünyaya kapatılan ülkeden nasıl haber alınıyor?

İran'da İslam devriminin ardından Tahran'da ABD büyükelçiliğinin basılması olayını anlatan Argo filmi fragmanı