İsrail'deki genel seçimlerde Likud çoğunluğu elde edemedi. Parti lideri ve Başbakan Binyamin Netanyahu, merkez solda bulunan Mavi-Beyaz ittifakının başında yer alan ve kendisine en yakın rakibi olan emekli Korgeneral Benny Gantz'a büyük koalisyon önerisinde bulundu. 

Netanyahu seçimleri kaybetti, rakibi Gantz'a koalisyon çağrısında bulundu

Netanyahu, Gantz'a "Seçim kampanyası sürecinde bir sağ hükümet çağrısında bulundum. Ancak seçim sonuçları, bunun mümkün olamayacağını gösterdi. Seçmen siyasi bloklar arasında net bir seçim yapamadı. Bu sebeple geniş tabanlı bir koalisyon dışında seçenek kalmadı" diyerek çağrıda bulundu.

Sisi Cumhurbaşkanı Erdoğan' ı tebrik etti! Büyükelçi atanacak mı? Sisi Cumhurbaşkanı Erdoğan' ı tebrik etti! Büyükelçi atanacak mı?

"Başbakanlık koltuğuna dönüşümlü oturalım"

"Halk bizden sorumlu şekilde davranmamızı ve işbirliği içinde çalışmamızı istiyor. O yüzden sana sesleniyorum Benny, gel bugün görüşelim" dedi. Ayrıca Netanyahu, Gantz'a Başbakanlık koltuğuna dönüşümlü oturmayı teklif etti. Resmi olmayan sonuçlara göre, 120 sandalyeli İsrail Parlamentosu Knesset'te, Netanyahu'nun mensubu olduğu sağcı Likud Partisi'nin 32, Gantz'ın mensup olduğu merkez sol ittifakı Mavi-Beyaz'ın ise 33 sandalyesi mevcut. 

Lieberman'la masaya oturmaları gerekecek

Ancak Netanyahu Gantz ile uzlaşsa ile Avigdor Lieberman ile masaya oturması gerekecek. Eski koalisyon ortağı Lieberman'ın aşırı sağ görüşlü Evimiz İsrail Partisi ise, resmi olmayan sonuçlara göre seçimlerde 9 sandalye kazandı. Lieberman daha önce, "Tek bir seçeneğimiz var. Benim partim, Likud ve Mavi-Beyaz İttifakı'yla beraber bir birlik hükümeti kurmalıyız. Ülke acil bir durumla karşı karşıya" demişti. Lieberman, Nisan seçimlerinin ardından koalisyona girmeyi reddetmiş, bu hareketi nedeniyle seçimlerin tekrarlanmasına sebep olmuştu.