Joe Biden iyi mi? ABD Başkanı bu kez de kafasını helikoptere çarptı! Joe Biden iyi mi? ABD Başkanı bu kez de kafasını helikoptere çarptı!

Kanada'nın Quebec eyaletinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların dini sembol kullanmalarına yasak getiren bir kanun çıkarılmıştı. Geçtiğimiz Haziran ayında çıkarılan kanunun ilk mağdurları iki Müslüman öğretmen oldu. Öğretmenler, başörtüleri sebebiyle işsiz kaldı. 

"Ya başınızı açın ya da işe gelmeyin"

Montreal Öğretmenler İttifakı olaya müdahil oldu. İttifakın başkanı Catherine Beauvais-St-Pierre, ismini belirtmediği Müslüman öğretmenlerin, bağlı oldukları kurum tarafından "başınızı açın ya da işe gelmeyin" şeklinde dayatmaya maruz kaldıklarını bildirdi. Eyalet genelinde öğretmen açığı olduğunu vurgulayan başkan, özel okullarda bu tip bir dayatma olmadığını ifade etti.

"Başını açıp işine devam edebilir"

Quebec Eyaleti Eğitim Bakanı Jean-François Roberge, bunun bir sürpriz olmadığını belirterek "Kanun kanundur, bunu uygulayacağız. Kanuna uymayanlar cezalandırılır. Dolayısıyla her okulun bu kanunu uygulama yükümlülüğü var. Cezaya maruz kalmak istemeyenler başını açıp işine devam edebilir" dedi.

Kanun her türlü dini sembolü yasaklıyor

Bill-21 sayılı kanun; peçe, başörtüsü, kipa, haç gibi dini sembollerin kamu kuruluşlarında kullanımını yasaklıyor. Ayrıca peçeli Müslüman kadınların peçeyi açmadığı sürece kamu hizmetlerinden yararlanmasını engelliyor. Kanunun iptali için açılan dava hala devam ediyor.