İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Aramco'ya ait petrol tesislerinin vurulması ile ilgili ülkesinin sorumlu tutulması üzerine açıklama yaptı. Olayın arkasında İran'ın olmadığını belirtti.

ABD Aramco saldırısından İran'ı sorumlu tutmuştu

New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu için ABD'de bulunan Cevad Zarif, Aramco saldırısından İran'ın sorumlu tutulmasına tepki gösterdi. Zarif, saldırıyı İran düzenlemiş olsaydı Suudi tesislerinin yerle bir olacağını vurguladı. suudi Arabistan'daki petrol tesislerine düzenlenen saldırıda, ABD'nin İran'ı suçlamasının mantıksız ve anlaşılmaz olduğunu belirtti.

ABD'de dolu yağışı felaket saçtı: 5 ölü ABD'de dolu yağışı felaket saçtı: 5 ölü

"İran yapsaydı tamir edilecek hiçbir şey kalmazdı"

Zarif, Washington'ın asıl amacının, saldırıları bahane ederek bölgedeki askeri varlığını güçlendirmek olduğunu belirtti. "Bu saldırıların arkasında İran olsaydı, Suudi petrol tesisleri yerle bir olurdu, tamir edilecek hiçbir şey kalmazdı" dedi.

Suudi Arabistan: Cevap olarak askeri seçeneklere uzak değiliz

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, saldırılara karşılık için askeri seçeneğin uzak olmadığını belirterek aleni bir tehditte bulundu. BM Genel Kurul görüşmeleri için ABD'de olan Cubeyr, saldırının kaynağıyla ilgili soruşturmaların devam ettiğini belirtti. Soruşturma sonuçları açıklandığında ekonomik, diplomatik ve askeri anlamda tüm seçeneklerin belirleneceğini, gerektiğinde askeri seçeneğin de değerlendirileceğini vurguladı.

"İran'ın nükleer silah edinmemesi konusunda hemfikiriz"

Saldırıda kullanılan silahların İran yapımı olduğunu ifade eden Cubeyr, saldırıdan sorumlu tutulmasının nedeni olarak bunu gösterdi. Ülkesinin savaştan kaçınmak için elinden geleni yaptığını, ancak gerektiğinde elleri bağlı kalmayacaklarını belirtti. İran'ın Hizbullah'a ve Husilere balistik füze sağladığına dikkat çeken Cubeyr, ABD ile yaptıkları görüşmelerde, İran'ın nükleer silah edinmemesi konusunda hemfikir olduklarını belirtti.